Kiskatonákból lett prostituált az orosz hadseregben

2007.02.14. 08:45
Egy szentpétervári laktanyában az idősebb katonák azzal egészítették ki keresetüket, hogy fiatalabb társaikat szexuális szolgáltatások nyújtására kényszerítették. A prostituáltaknak idővel saját ügyfélkörük lett, köztük voltak nyugalmazott tábornokok is. Egy katonák jogait képviselő civil szervezet az ügyészséghez fordult.

Prostitúcióra kényszerítettek kiskatonákat rangidős társaik egy szentpétervári laktanyában egy orosz civil szervezet, a Katonaanyák Bizottsága szerint. A katonák jogainak védelmében fellépő legbefolyásosabb orosz civil szervezet egy onnan leszerelt katona beszámolója alapján a katonai ügyészséghez fordult, és minderről beszámolt az Eho Moszkvi orosz rádióállomásnak kedden.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi jogvédő szervezet szerint a fiatal sorkatonák súlyos bántalmazása és megalázása az orosz hadseregben évente öngyilkossági kísérletek százaihoz, illetve dezertálási próbálkozások ezreihez vezet. Tavaly egy 18 éves katonát olyan súlyosan bántalmaztak, hogy amputálni kellett a lábait és a nemi szervét, írja a BBC.

Éjszakánként tucatnyi kiskatona volt távol

A legújabb beszámolók szerint a Szentpétervár központjában, az Ermitázs közelében álló, 3727-es számú laktanyában egyes leszerelés előtt álló katonák pénzkereseti forrásként kényszerítettek szexuális szolgáltatásokra fiatalabbakat. A prostituáltaknak így szabályos ügyfélkörük alakult ki, minden éjszaka tucatnyi kiskatona volt távol, mondták a katonaanyák.

Okszana Kasziancsik, a Katonaanyák Bizottságának szentpétervári képviselője szintén egy volt katonára hivatkozva azt is elmondta, hogy magas rangú tisztek, köztük nyugalmazott tábornokok is előfordultak az ügyfelek között. Az állítást egy katonai szóvivő visszautasította, szerinte az "túllépi a jó ízlés határait, és legalábbis komoly vizsgálatot követel" - fogalmazott.

A szentpétervári katonai ügyészség ígértet tett, hogy kivizsgálják a bejelentést. A jogvédők egyik képviselője elmondta, nem ez az egyetlen ilyen eset, amiről tudomásuk van. Ugyanabból a laktanyából is érkezett már korábban, 2005-ben hasonló bejelentés, de akkor a hivatalos vizsgálat eredménytelenül zárult.  • Tippek
  • Hírek