Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Szerbia elutasítja Koszovó függetlenségét

2007.02.02. 15:45
Bár a függetlenség szó tényleg nem szerepel a javaslatban, Martti Ahtisaari de facto függetlenséget ajánlott Koszovónak, szivárgott ki a finn különmegbízott belgrádi tárgyalásai után. Szerbia máris elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot.

Szerbia számára jelenlegi formájában elfogadhatatlan Martti Ahtisaari nemzetközi megbízott koszovói rendezési terve, jelentette a B92 rádió. A finn diplomata pénteken ismertetette a szerb vezetőkkel javaslatát, mielőtt továbbutazott volna Koszovó fővárosába, Pristinába.

Martti Ahtisari javaslatáról és a rendezés nehézségeiről bővebben olvashat elemzésünkben: Koszovó: az orosz vétó szinte mindenkinek jó lenne. A konfliktus történelmi hátteréről és várható, térségbeli hatásairól Kétszázezer szerb vághat neki a Vajdaságnak című cikkünkben olvashat.

Szó sincs területi egységről

Ahogy azt előre kiszivárogtatták, Ahtisaari a tervezetben nem említi Koszovóval kapcsolatban a függetlenséget, de lényegében a tartomány Szerbiától való leválasztását javasolja. Ahogy Boris Tadic államfő a B92-nek fogalmazott, nem csak az albán függetlenségről, de Szerbia szuverenitásáról és területi egységéről sem tesz említést a rendezési javaslat.

Ennek tükrében nem meglepő a szerb pártok reakciója – a januári választási kampányban egyedül a liberálisok vélekedtek úgy, hogy Koszovó függedlenedése gyakorlatilag már megtörtént, így azt el kell fogadni. Vuk Draskovic külügyminiszter például hatásköre áthágásával vádolta a diplomatát, akit amúgy a nemzetközi közösség hatalmazott fel a rendezési terv kidolgozására.

Ahogy a szerbek, úgy az albánok is a koszovói függetlenség elismeréseként értékelték Ahtisaari javaslatát. Ennek megfelelően Pristinában pozitívan reagáltak rá, annak ellenére, hogy a függetlenség szó ténylegesen nem szerepel a tervezetben. Ahtisaari javaslatát február 12-én tárgyalják az EU külügyminiszterei, márciusban kerülhet a BT elé, ahol a várakozások szerint majd elbukik Oroszország és Kína ellenállásán.

Akad, aki tárgyalna

Tadichoz hasonlóan Draskovic is kifogásolta, hogy a javaslat a nemzetközi joggal szemben a szuverén Szerbia beleegyezése nélkül szakítané el az ország egy részét. Ez Tadic szerint "kivételes és veszélyes precedenst teremtene", írja a B92.

A javaslat a Nova Srbija nevű, a legutóbbi választáson marginalizálódott párt vezetője szerint már az európai uniós társulás értelmét is megkérdőjelezi. A mérsékelt politikai erők közül a G17+ szerint Szerbiának most aktívan részt kell vennie a javaslat tárgyalásain, hogy egy Szerbia számára is kedvező, békés, kompromisszumos megoldást találjanak Koszovó státuszára.