Jolán
2 °C
4 °C

Szerbia elutasítja Koszovó függetlenségét

2007.02.02. 15:45
Bár a függetlenség szó tényleg nem szerepel a javaslatban, Martti Ahtisaari de facto függetlenséget ajánlott Koszovónak, szivárgott ki a finn különmegbízott belgrádi tárgyalásai után. Szerbia máris elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot.

Szerbia számára jelenlegi formájában elfogadhatatlan Martti Ahtisaari nemzetközi megbízott koszovói rendezési terve, jelentette a B92 rádió. A finn diplomata pénteken ismertetette a szerb vezetőkkel javaslatát, mielőtt továbbutazott volna Koszovó fővárosába, Pristinába.

Martti Ahtisari javaslatáról és a rendezés nehézségeiről bővebben olvashat elemzésünkben: Koszovó: az orosz vétó szinte mindenkinek jó lenne. A konfliktus történelmi hátteréről és várható, térségbeli hatásairól Kétszázezer szerb vághat neki a Vajdaságnak című cikkünkben olvashat.

Szó sincs területi egységről

Ahogy azt előre kiszivárogtatták, Ahtisaari a tervezetben nem említi Koszovóval kapcsolatban a függetlenséget, de lényegében a tartomány Szerbiától való leválasztását javasolja. Ahogy Boris Tadic államfő a B92-nek fogalmazott, nem csak az albán függetlenségről, de Szerbia szuverenitásáról és területi egységéről sem tesz említést a rendezési javaslat.

Ennek tükrében nem meglepő a szerb pártok reakciója – a januári választási kampányban egyedül a liberálisok vélekedtek úgy, hogy Koszovó függedlenedése gyakorlatilag már megtörtént, így azt el kell fogadni. Vuk Draskovic külügyminiszter például hatásköre áthágásával vádolta a diplomatát, akit amúgy a nemzetközi közösség hatalmazott fel a rendezési terv kidolgozására.

Ahogy a szerbek, úgy az albánok is a koszovói függetlenség elismeréseként értékelték Ahtisaari javaslatát. Ennek megfelelően Pristinában pozitívan reagáltak rá, annak ellenére, hogy a függetlenség szó ténylegesen nem szerepel a tervezetben. Ahtisaari javaslatát február 12-én tárgyalják az EU külügyminiszterei, márciusban kerülhet a BT elé, ahol a várakozások szerint majd elbukik Oroszország és Kína ellenállásán.

Akad, aki tárgyalna

Tadichoz hasonlóan Draskovic is kifogásolta, hogy a javaslat a nemzetközi joggal szemben a szuverén Szerbia beleegyezése nélkül szakítané el az ország egy részét. Ez Tadic szerint "kivételes és veszélyes precedenst teremtene", írja a B92.

A javaslat a Nova Srbija nevű, a legutóbbi választáson marginalizálódott párt vezetője szerint már az európai uniós társulás értelmét is megkérdőjelezi. A mérsékelt politikai erők közül a G17+ szerint Szerbiának most aktívan részt kell vennie a javaslat tárgyalásain, hogy egy Szerbia számára is kedvező, békés, kompromisszumos megoldást találjanak Koszovó státuszára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?