Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elnököt akarnak a franciák, nem popsztárt

2008.03.10. 20:33
A francia jobboldal vereséget szenvedett a helyhatósági választások első fordulójában, amiért sokan Nicolas Sarkozy köztársasági elnök rendkívüli népszerűtlenségét okolják, hiszen amúgy a jobboldali kormány megítélése pozitív. A felmérésekből kiderül, hogy a franciák Sarkozyt elődeitől eltérő stílusa miatt nem tartják méltónak az elnöki tisztség betöltésére, ráadásul a bulvár újságok címlapján tárgyalt magánéletéből is elegük van.

A jobboldal vereségét hozta Franciaországban a helyhatósági választások március 9-én tartott első fordulója, ami több elemző és legfőképpen a baloldali ellenzék szerint a 16-i második fordulóval együtt egy Nicolas Sarkozyről szóló népszavazásnak felel meg. A 2007-ben még Sarkozy által padlóra küldött baloldal nem véletlenül hangsúlyozza az államfő szerepét a választásban, hiszen a magyar származású politikus népszerűsége az utóbbi hetekben mélypontra került.

A TNS-Sofres és az LH2 francia közvélemény-kutató intézetek legutóbbi felmérései egyaránt azt mutatták, hogy tízből hat francia nincs megelégedve Sarkozyvel, és a biztos választók egynegyede jelezte, hogy az elnök ellen szavaz az egyébként helyi városvezetők megválasztásáról szóló vasárnapi szavazáson. Sarkozy elutasítottságát jól jellemzi, hogy pártjának több jelöltje eltávolította az UMP logóját a szórólapjairól és a honlapjáról, és állítólag többen jelezték, hogy nem tartanak igényt településükön a fél éve még biztos győzelmet jelentő elnök látogatására a kampányban.

A Le Figaro szerint a helyzet érdekessége, hogy Sarkozy népszerűtlensége egyáltalán nem jár együtt a kormány negatív megítélésével. A Sarkozy bizalmasának számító François Fillon miniszterelnök népszerűsége folyamatosan növekszik, annyira, hogy a kampányrendezvényeken sikeresen helyettesítette a háttérbe húzódó elnököt. Az államfő ehhez hasonló mélyrepülése ritka jelenség Franciaországban, ahol az elnök hagyományosan népszerűbb a miniszterelnöknél.

Egyes elemzők csupán azzal magyarázzák a történteket, hogy Sarkozy a főleg a diplomáciai és külpolitikai missziókra koncentráló elődeitől eltérően az egész országot érintő reformok élére állt, míg Fillon a szürke eminenciás szerepét vállalta magára. A felmérésekből azonban az is kiderül, hogy ennél sokkal komolyabb részletek szúrják az elnöki hagyományokat tiszteletben tartó franciák szemét.

Egy XXI. századi elnök

A Financial Timesban is hivatkozott közvélemény-kutatások alapján az elnök népszerűtlenségének egyik oka, hogy 2007. júniusi beiktatása után, a kampányában hangoztatott változás szlogenjével összhangban, új megbízatását az elnöki tisztség megreformálásával kezdte.

Sarkozyből éltek a francia lapok

A francia lapok biztosan nem sajnálják a köztársasági elnök bulvárosodását. Sarkozy összesen 252 címlapon szerepelt valamilyen formában 2007-ben, és hatására 110 millió példánnyal többet adtak el a különböző újságokból. Sarkozyvel a címlapon a Le Nouvel Observateurnek 30 százalékkal nőtt a példányszáma, az Elle-nek csaknem megduplázódtak az eladásai. A fél évszázada alapított L'Express című hetilap a legelső Carla Bruni–Sarkozy-interjút közlő számával az újság történetének legtöbb eladott példányát könyvelhette el.

A Charles de Gaulle idején zárkózott, visszafogott és magasztos figurának kitalált elnöki imázs helyett Sarkozyvel a franciák egy folyamatosan pörgő, bulvárújságok címlapján szereplő, napszemüveges-farmeres energiabombát kaptak.Több politikustársa is azt nyilatkozta az Independentnek, hogy Sarkozy újszerű fellépésének egyik oka, hogy anti-Chirac akar lenni - egy energikus popsztár, szemben a régimódinak ítélt öregúrral. A brit lap elemzője szerint nagyon sok franciának nem tetszik az új elnöki fazon. 2007 közepétől egyre többen nevezték az elnöki tisztségre méltatlannak.

Szappanopera botrányokkal

A komolyabb problémák akkor kezdődtek, amikor házassága fokozatosan megromlott, és a folyamat szappanoperákat megszégyenítő történései egyre többször jelentek meg az újságok címlapján. A felmérések szerint a szappanopera-hatás Sarkozy népszerűségvesztésének második legfontosabb oka.

Cécilia asszony és Sarkozy

Először nyár elején cikkeztek az elnöki pár válságáról, majd hosszas huzavona és különböző botrányok után az elnöki hivatal végül bejelentette a válást. Ezzel Sarkozy lett az első elnök, aki hivatali ideje alatt vált el. A Spiegel szerint a konzervatív szavazóknak már ez sem tetszett, azonban Sarkozy még rátett egy lapáttal, és néhány héttel később összejött Carla Brunivel, az egykori szupermodell-énekesnővel, akit 2008. február elején feleségül vett.

A szappanopera-vonal Sarkozy új házasságával látszólag véget ért, de egy jó történetből nem hiányozhatnak a meglepő fordulatok. Cécilia a Le Point de Vue információi szerint március végén újból férjhez megy, és minden sorozatrajongó tudja, hogy a két szerelmes látszólagos elidegenedése legtöbbször csak előkészítése újbóli egymásra találásuknak. Az biztos, hogy nem a Le Nouvel Observateurön múlik majd a fura románc jövője, a lap ugyanis azt állította, hogy Sarkozy új házasságkötése előtt egy nappal még szerelmes sms-t küldött Céciliának. Ezt azóta mindkét érintett tagadta.

A belgák visszavágnak

Sarkozy bulvárpályafutása láttán a francia viccekben a szőke nők szerepét betöltő belgák úgy gondolták, hogy eljött az ideje a francia államfő megviccelésének. Az egyik francia nyelvű belga napilap, a Le Soir a belga király után Nicolas Sarkozyre is rászabadította levakarhatatlan repkedő kurzorát. A még beszéd közben is örökmozgó francia sármőr persze nem hagyja magát, és szó szerint felveszi a kesztyűt.

A romantikus történetszál mellett politikai botrányok is rombolták Sarkozy korábban felépített imázsát. A franciák többsége már annak sem örült, amikor megválasztása után rögtön egy luxusjachtra költözött, a nyáron pedig a G8 csúcstalálkozó elhíresült részeg videója következett, amelyet több millióan láttak az interneten. Azzal sem szerezte vissza támogatóit, hogy megpróbálta saját sajtófőnökét benyomni a korábban általa irányított párizsi külváros, Neuilly-sur-Seine polgármesterjelöltjének. A szakember végül annyira tehetségtelennek bizonyult, hogy a nagyobb botrány elkerülése végett visszaléptették. Végül azzal váltott ki felháborodást, hogy a helyhatósági választások előtt néhány héttel egy internetre felkerült videóban durván visszaszólt egy őt elutasító férfinak.

A reformok megtestesítője

A bulvárszerep és az elnökhöz méltatlan viselkedés mellett harmadiknak egy gazdasági okot említettek a felmérésekben megkérdezett franciák. Sokan nehezményezték, hogy Sarkozynek választási ígéreteivel ellentétben nem sikerült javítania a vásárlóerőt, ráadásul januárban az is kiderült, hogy kiürült az államkassza. Az elmúlt hónapokban egyre többen hangoztatták, hogy Sarkozynek nem sikerült megakadályoznia a francia gazdaság lelassulását, és az első tíz hónapban átütő gazdasági reformokat sem hajtott végre.

François Fillon

A CSA közvélemény-kutató intézet igazgatója, Roland Cayrol szerint valójában az elnökválasztási kampányban felfokozott várakozások vezettek a széleskörű kiábránduláshoz. Sarkozy ugyanis 2007-ben, miután fontos vezetőik elcsábításával teljesen kikészítette a szocialistákat, belekezdett a választási kampányban ígért reformjainak előkészítésébe, többek között meghirdette a 35 órás munkahét rugalmasabbá tételét, az idősek munkavállalásának ösztönzését, a munkavállalási szerződések, valamint a nagy állami vállalatok speciálisan kedvező nyugdíjrendszerének reformját.

Január 3-án Fillon miniszterelnök bejelentette, hogy 2007 második felében sikeresen megalapozták a terepet a 2008-ra tervezett fontos szociális és gazdasági változások bevezetéséhez, olvasható a Telegraphban. Január végén aztán Fillon miniszterelnök átnyújtotta Sarkozynek az Attali-jelentést, amely az ország modernizálásához szükséges 316 liberális javaslatot tartalmazta.

A külpolitikáját nem bántják

A felmérések szerint Sarkozy első tíz hónapjának a külpolitika az egyetlen olyan aspektusa, ami nem járult hozzá népszerűségvesztéséhez. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy Sarkozy teljes mértékben Franciaország nagyhatalmi ambícióinak megfelelően politizált. Javaslatot tett egy NATO-rivális katonai szervezet létrehozására, egy európai űrprogramra és az EU-alternatívaként is működő Mediterrán Unióra.

A bolgár ápolónők és a Csádban gyermekrablással vádolt európaiak kiszabadításának ügyében leginkább hős megmentőként ismerte meg a világ, de Magyarországon mégis októberi látogatása volt a legemlékezetesebb 2007-es Sarkozy-élmény. A fontos gesztus egy kelet-európai nyitás első lépése volt, Franciaország ugyanis a júliusban kezdődő francia EU-elnökség előtt új szövetségeseket keresett a régi barátok mellé. Azt pedig a legutóbbi csádi misszió is bizonyítja, hogy a külpolitikában messze nem értek még véget Sarkozy nagy tervei, és ezeket a választók még az elnök legnépszerűtlenebb korszakában is támogatják.