Auguszta
-7 °C
0 °C

Sarkozy kevesebb atomfegyvert akar

2008.03.21. 17:05
Nicolas Sarkozy francia államfő bejelentette, hogy harmadával csökkentik a rakétákra felszerelhető atomtöltetek számát. Biztonságpolitikai beszédében azt is kijelentette, hogy Franciaországnak szembe kell néznie az új biztonságpolitikai kihívásokkal, mint amilyen például Irán ballisztikus rakétafejlesztése.

Nicolas Sarkozy francia elnök pénteken bejelentette, hogy felülvizsgálják a katonai kiadásokat, ennek jegyében Franciaország egyharmaddal csökkenti a rakétáira felszerelhető nukleáris töltetek számát, amelyből így kevesebb, mint 300 darab marad. Ugyanakkor hozzátette, hogy a francia nukleáris fegyverek védelmi célokat szolgálnak, és a puszta létükkel a biztonság egyik kulcselemét jelentik Európában. Sarkozy egyben felszólított a többi országot is, hogy mérsékeljék nukleáris arzenáljukat.

A köztársasági elnök azt is kijelentette, hogy Franciaországnak szembe kell néznie az új biztonságpolitikai kihívásokkal, írja a BBC. "Ma már mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy még a messziről érkező rakéták is kevesebb, mint fél óra alatt elérhetik Európát" - mondta Cherbourg-ban, egy új generációs atomtengeralattjáró vízre bocsátásakor mondott fontos biztonságpolitikai beszédében. Hozzátette, hogy jelenleg csak a nagyhatalmak rendelkeznek ilyen felkészültséggel, de egyes országok nagy erőkkel fejlesztik ballisztikusrakétáikat. "Európa biztonsága forog kockán" - jelentette ki, miközben a fenyegetések kapcsán Irán ballisztikus rakétafejlesztéseiről és kritizált atomprogramjáról beszélt.

Beszédében a köztársasági elnök javasolta továbbá, hogy kezdődjenek haladéktalanul tárgyalások egy, a rövid és közepes hatótávolságú föld-föld rakéták betiltásáról szóló nemzetközi szerződésről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!