Emőke
-4 °C
9 °C

Kampányfinanszírozási botrányba keveredett Saron

2005.09.20. 13:42
A kampányidőszak kezdete előtt, a törvényest meghaladó mértékű támogatásokat gyűjtött az Egyesült Államokban Ariel Saron, állítja egy izraeli tévéadó. A kormányfő állítja, hogy csak "régi barátokkal" találkozott.

Pénzügyi botrány fenyegeti Ariel Saron izraeli kormányfő választási kampányát. Az izraeli 10-es csatorna értesülései szerint Saron hétfőn este adománygyűjtő vacsorán vett részt, ahol a résztvevők páronként tízezer dollárral támogatták a miniszterelnök-jelöltségért folyó, párton belüli kampányát.

A 10-es csatorna szerint ezzel Saron megszegte a választási törvény előírásait, egyrészt mert hivatalosan még nincs kampány, másrészt mert az izraeli törvények szerint egy pártól legfeljebb 7800 dollárt lehet elfogadni adományként.


Ariel Saron

A vacsorát szervező Nina Rosenwald a meghívóban kérte az est negyven-ötven résztvevőjét, hogy támogassák anyagilag is Saron kampányát, mivel a kormányfő "sajnos nem rendelkezik olyan pénzügyi támogatással, mint Benjámin Netanjahu a nemzetközi pénzügyi közösségben".

Az izraeli miniszterelnöki hivatal állítása szerint Saron és munkatársai nem tudnak az adományokról és a kormányfő csak "régi ismerősökkel" találkozott.

Saron már a legutóbbi választásokon is kampányfinanszírozási botrányba keveredett. Saron fia, Omri ellen augusztusban vádat is emeltek, de a kormányfő egyelőre megúszta a bírósági eljárást.