Albin
0 °C
11 °C

SARS: Peking együttműködne a világgal

2003.05.18. 10:54
Hu Csin-tao államfő fokozná az atípusos tüdőgyulladás járvány elleni küzdelmet. Kiderült továbbá, hogy a hétvégén hat személyt ítéltek börtönre, mert lázadást szítottak az egészségügyi vesztegzár ellen.
Kína kész együttműködni a nemzetközi közösséggel az atípusos tüdőgyulladás (SARS) elleni küzdelemben - mondta Hu Csin-tao egy vasárnap közzétett interjújában.

Nem akartak igazat mondani

"Készek vagyunk tovább erősíteni együttműködésünket Oroszországgal és az egész nemzetközi közösséggel az atípusos tüdőgyulladás megelőzése és kezelése érdekében" - fogalmazott a kínai államfő az Interfax orosz hírügynökségnek adott interjújában.

Kínát több bírálat érte amiatt, hogy nem adott számot az országban kibontakozó SARS-járvány valódi méreteiről. A rejtélyes betegség világszerte 610 ember életét követelte azóta, hogy tavaly novemberben Kína déli részén felütötte a fejét. A járvány az ázsiai országot sújtja a leginkább: a hét végéig több mint 5200 SARS-fertőzés vált ismertté, vasárnap pedig 28 újabb megtegedésről és 2 újabb halálesetről számoltak be a hatóságok. Ezzel Kínában 282-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma.

A SARS-lázadás

A kínai tömegtájékoztatás vasárnap közölte, hogy hat embert öt évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek a Pekinghez közeli Hopej tartományban, mert áprilisban egy a SARS-járvány megfékezésére felállított egészségügyi vesztegzár elleni lázongásra uszítottak. Kínában már több ilyen - esetenként több ezer fős - lázongás is történt, de a hatóságok most először szabtak ki börtönbüntetést ilyen cselekmény miatt - jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Bár az Egészségügyi Világszervezet szerint a járvány világszerte levonulóban van, Tajvanon a hét végén újabb rekordot döntött az ismertté vált fertőzések száma: a tajpeji hatóságok vasárnapi bejelentése szerint újabb 36 személy betegedett meg és további négy vesztette életét a járvány következtében. A szigeten ezzel 40-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak és 344-re a fertőzötteknek a száma.