Egységes hírszerzést javasol a 9/11 bizottság

2004.07.22. 17:10
Egységes irányítás alá vonnák a hírszerzést a szeptember 11-i terrortámadások előzményeit vizsgáló törvényhozók. A vegyesbizottság zárójelentése a képzelet hiányát okolja a terrortámadások bekövetkeztéért, és megállapította azt is, hogy 1998-2001 között gyakorlatilag semmi sem történt a támadás elhárítására.
Országos terrorizmus elleni központ létrehozását és egy, az összes hírszerzést irányító igazgató kinevezését javasolja a szeptember 11-i terrortámadások előzményeit vizsgáló kongresszusi vegyesbizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott zárójelentésében. A jelentés számos ponton elmarasztalja az amerikai kormányzat terrorizmus elleni fellépését.

Nem tettek semmit

A jelentés szerint a legnagyobb hiba a képzelet hiánya volt. "Nem hisszük, hogy a vezetőink megértették a fenyegetés súlyát" - állapította meg az összességében 567 oldalas jelentés. "Az 1998-2001. között hozott kormányzati intézkedések egyike sem akadályozta meg, még csak nem is lassította le az al-Kaida terrorszervezetet a támadás végrehajtásának folyamatában" - írták a jelentéstevő törvényhozók.

A vizsgálat egyik fő következtetése, hogy meg kell teremteni a bel- és külföldön tevékenykedő tucatnyi hírszerző ügynökség egységét, egy újonnan létrehozandó országos hírszerző központ és egy országos hírszerző igazgató révén. Az új igazgatót a törvényhozás erősítené meg hivatalában, és közvetlenül az elnöknek jelentene.

Féltik a függetlenségüket

A tervezet korábban kiszivárgott részletei alapján John McLaughin, a CIA ideiglenesen megbízott igazgatója - George Tenet, aki a vizsgált időszakban a CIA-t vezette, június elején bővebben nem részletezett családi okokra hivatkozva lemondott - már kritizálta az egységes hírszerzési igazgató posztjának létrehozását. Az Egyesült Államokban több tucatnyi, titkosszolgálati jogosultságokkal rendelkező állami hatóság létezik. Ezek között több területen jól működik a feladatmegosztás. McLaughin szerint a hírszerzési igazgató posztjának létrehozása fenyegetné a szervezetek függetlenségét.

Igaz ugyanakkor az is, hogy korábbi vizsgálatok már 2002 nyarán megállapították, hogy az egymással olykor rivalizáló belföldi nyomozóhatóságok (pl. az FBI) és a külföldi hírszerzés (CIA) közötti információáramlás meglehetősen hiányos volt. Így fordulhatott elő, hogy az egyik szervezet által terroristaként nyilván tartott géprablót a másik szervezet emberei futni hagyták.  • Hírek
  • Árfolyam