Őrizetben az agg SS -tiszt

2002.05.02. 16:43
A kanadai rendőrség szerdán őrizetbe vett egy 78 éves volt SS-tisztet, akit két évvel ezelőtt távollétében egy olasz bíróság ítélt el a II. világháborúban elkövetett bűntetteiért.
Michael Seifertet, aki 1951 óta Brit Columbia kanadai szövetségi állam területén élt, 2000-ben egy veronai bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte háborús bűneiért. Emellett 100 millió lírás pénzbírság kifizetésére kötelezték, amelyet a világháborús deportáltak egyesületeinek utalnának át.

Michael Seifert
A bíróság 18 rendbeli gyilkosság elkövetésében találta bűnösnek Seifertet, aki 1944 júniusa és 1945 áprilisa között a bolzanói koncentrációs táborban foglyok megölésében, illetve megkínzásában vett részt. Michael Seifert Olaszország német megszállása idején a veronai haditörvényszék büntetőalakulatának tagja volt.

A kanadai rendőrség rövid közleményben adta hírül, hogy az idős férfit Vancouverben vették őrizetbe, és a város börtönében egy magánzárkában helyezték el. Az olasz kormány kérelemmel fordult a kanadai igazságszolgáltatáshoz a volt náci bűnös kiadatására. A kanadai hatóságok jelenleg azt mérlegelik, hogy Seifert kanadai állampolgárságát visszavonják, mivel a férfi egykor az országba való belépésekor eltitkolta náci múltját, s ezzel megsértette a bevándorlási törvényeket - írta az ITAR-TASZSZ.  • Bérelnék
  • Bankszámla