Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Nyilvános a médiában dolgozó Stasi-ügynökök névsora

2004.07.20. 16:14
Hosszas huzavona után Berlinben nyilvánosságra hozták azoknak a német újságíróknak a (részleges) névsorát, akik egykor a keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) ügynökei voltak. A keddi berlini újságok szerint több mint száz névről van szó.
Egyesek közülük egyszerűen csak "besúgtak" Kelet-Berlinnek, közölve a Stasival kollégáik, főnökeik viselt dolgait, az adott rádió- vagy tv-állomás terveit. Mások - például Ortrud és Karl-Heinz Reinsch, akik a Saar-vidéki rádióban (SR) dolgoztak - komolyan konspiráltak.

Ezeroldalas tanulmány

A nevezett házaspár eljuttatta Kelet-Berlinbe az SR és az ARD elnökségi üléseinek a jegyzőkönyveit éppúgy, mint a saarbrückeni rádiószékház tervrajzát, az egyes szobák és helyiségek rendeltetését. Az anyag a Stasi-tisztek kezében nyilvánvalóan az adó elleni merénylet előkészítésére szolgált - hangzott el az ARD által megrendelt ezeroldalas tanulmány bemutatásakor.

A megbízott szakértők 200 ezer oldalnyi aktát néztek át a Stasi hagyatékát gondozó berlini hivatalban. Az eredmény közzététele főként a lipcsei székhelyű Középnémet Rádió (MDR) vezetőinek okoz majd fejfájást. Az anyag megerősíti a korábbi állításokat, amelyek szerint Lipcsében valóban foglalkoztatnak egykori Stasi-ügynököket. Wolfgang Thierse, a német alsóház elnöke nemrég "tíz éve tartó elhallgatást és eltussolást" vetett az MDR szemére.

Schumann a legnagyobb fogás

A legismertebb "hal" az ARD horgán a konkurens ZDF televízió egyik ásza: Dietmar Schumann. Az egykor a keletnémet tv-ben dolgozó férfi 1990-ben került Mainzba, később éveken át Moszkvából tudósította a ZDF-et, tavaly óta pedig a német közszolgálati adó jeruzsálemi irodájának a főnöke. Munkáját nagyra becsülik Mainzban; elődjével, Peter Dudzikkal ellentétben árnyaltabb képet igyekszik adni a közel-keleti válságról, így rendszeresen megszólaltat palesztin politikusokat is.

Fölvételekor Schumann nemmel válaszolt arra a kérdésre, vajon együttműködött-e korábban a Stasival. Az ARD felmérésből azonban az derül ki, hogy 1982 óta "állományban" volt a Stasi XV főosztályánál, XV/2784/82 lajstromszám alatt; fedőneve Basket volt. 1982 és 1989 között 37 olyan jelentést küldött, amelyeket megbízói "különösen jelentősnek" találtak.

Az eset kapcsán Nikolaus Brender, a ZDF főszerkesztője az ártatlanság vélelmére hivatkozott. Neki azt mondta Schumann, hogy tudta nélkül vették föl a Stasinál az informátorok jegyzékébe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!