Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyilvános a médiában dolgozó Stasi-ügynökök névsora

2004.07.20. 16:14
Hosszas huzavona után Berlinben nyilvánosságra hozták azoknak a német újságíróknak a (részleges) névsorát, akik egykor a keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) ügynökei voltak. A keddi berlini újságok szerint több mint száz névről van szó.
Egyesek közülük egyszerűen csak "besúgtak" Kelet-Berlinnek, közölve a Stasival kollégáik, főnökeik viselt dolgait, az adott rádió- vagy tv-állomás terveit. Mások - például Ortrud és Karl-Heinz Reinsch, akik a Saar-vidéki rádióban (SR) dolgoztak - komolyan konspiráltak.

Ezeroldalas tanulmány

A nevezett házaspár eljuttatta Kelet-Berlinbe az SR és az ARD elnökségi üléseinek a jegyzőkönyveit éppúgy, mint a saarbrückeni rádiószékház tervrajzát, az egyes szobák és helyiségek rendeltetését. Az anyag a Stasi-tisztek kezében nyilvánvalóan az adó elleni merénylet előkészítésére szolgált - hangzott el az ARD által megrendelt ezeroldalas tanulmány bemutatásakor.

A megbízott szakértők 200 ezer oldalnyi aktát néztek át a Stasi hagyatékát gondozó berlini hivatalban. Az eredmény közzététele főként a lipcsei székhelyű Középnémet Rádió (MDR) vezetőinek okoz majd fejfájást. Az anyag megerősíti a korábbi állításokat, amelyek szerint Lipcsében valóban foglalkoztatnak egykori Stasi-ügynököket. Wolfgang Thierse, a német alsóház elnöke nemrég "tíz éve tartó elhallgatást és eltussolást" vetett az MDR szemére.

Schumann a legnagyobb fogás

A legismertebb "hal" az ARD horgán a konkurens ZDF televízió egyik ásza: Dietmar Schumann. Az egykor a keletnémet tv-ben dolgozó férfi 1990-ben került Mainzba, később éveken át Moszkvából tudósította a ZDF-et, tavaly óta pedig a német közszolgálati adó jeruzsálemi irodájának a főnöke. Munkáját nagyra becsülik Mainzban; elődjével, Peter Dudzikkal ellentétben árnyaltabb képet igyekszik adni a közel-keleti válságról, így rendszeresen megszólaltat palesztin politikusokat is.

Fölvételekor Schumann nemmel válaszolt arra a kérdésre, vajon együttműködött-e korábban a Stasival. Az ARD felmérésből azonban az derül ki, hogy 1982 óta "állományban" volt a Stasi XV főosztályánál, XV/2784/82 lajstromszám alatt; fedőneve Basket volt. 1982 és 1989 között 37 olyan jelentést küldött, amelyeket megbízói "különösen jelentősnek" találtak.

Az eset kapcsán Nikolaus Brender, a ZDF főszerkesztője az ártatlanság vélelmére hivatkozott. Neki azt mondta Schumann, hogy tudta nélkül vették föl a Stasinál az informátorok jegyzékébe.