Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Stasi-ügynök vizsgálja Husszein fegyverzetét

2002.12.02. 11:01
A szadomazochista szakértő mellett egy volt Stasi-ügynök fizikus is része az ENSZ iraki fegyverzetellenőrző csoportjának. Az ellenőrt delegáló Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nem vizsgálja kelet-európai munkatársai titkosszolgálati múltját. Az iraki fegyvereket annál inkább, hétfőn egy Bagdad közeli repülőteret ellenőriztek.
A szadomazochista fegyverzetellenőr mellett egy volt Stasi-ügynök is vizsgálja Irak nukleáris-, vegyi- és biológiai fegyvereket. A "Martin" fedőnevű egykori keletnémet fizikus 1989-ben került ki Bécsbe, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ), ahol a keletnémet állambiztonság számára kémkedett - írja a német Spiegel információi alapján a Magyar Hírlap.

Ellenőrizetlen keleti munkatársak

A NAÜ nem ellenőrizte "Martin" titkosszolgálati múltját, mint ahogy a többi, volt szocialista országból származó munkatársuk múltját sem -ismerte el a lapnak az ügynökség egy szóvivője. A "csodálatos karriert befutott Stasi-spicli" - azonban a lapnak nyilatkozva elismerte együttműködését a rettegett keletnémet titkosszolgálattal.

Reptéri rajtaütés

A bizarr összetételű szakértői testület zavartalanul folytatja munkáját, hétfő reggel például rajtaütésszerűen ellenőriztek egy Bagdad közeli repteret. Az ellenőrzés váratlanságát jelzi, hogy a reptér parancsnoka még csak a helyszínen sem tartózkodott. Radíf Mohammed meglepve tapasztalta munkahelyére érkezve, hogy az ellenőrök engedélye nélkül be sem léphet a reptérre.

Nem szólnak előre

"Senkit nem figyelmeztetünk előre, az összes jogosítványunkat kihasználjuk" - nyilatkozta Mohamed al-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, az ellenőrzések egyik vezetője a BBC-nek. A CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy szándékaik szerint a jövőben is "hasonló rajtaütésekkel" kívánnak meglepetést okozni az irakiaknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!