Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Stasi-ügynök vizsgálja Husszein fegyverzetét

2002.12.02. 11:01
A szadomazochista szakértő mellett egy volt Stasi-ügynök fizikus is része az ENSZ iraki fegyverzetellenőrző csoportjának. Az ellenőrt delegáló Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nem vizsgálja kelet-európai munkatársai titkosszolgálati múltját. Az iraki fegyvereket annál inkább, hétfőn egy Bagdad közeli repülőteret ellenőriztek.
A szadomazochista fegyverzetellenőr mellett egy volt Stasi-ügynök is vizsgálja Irak nukleáris-, vegyi- és biológiai fegyvereket. A "Martin" fedőnevű egykori keletnémet fizikus 1989-ben került ki Bécsbe, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ), ahol a keletnémet állambiztonság számára kémkedett - írja a német Spiegel információi alapján a Magyar Hírlap.

Ellenőrizetlen keleti munkatársak

A NAÜ nem ellenőrizte "Martin" titkosszolgálati múltját, mint ahogy a többi, volt szocialista országból származó munkatársuk múltját sem -ismerte el a lapnak az ügynökség egy szóvivője. A "csodálatos karriert befutott Stasi-spicli" - azonban a lapnak nyilatkozva elismerte együttműködését a rettegett keletnémet titkosszolgálattal.

Reptéri rajtaütés

A bizarr összetételű szakértői testület zavartalanul folytatja munkáját, hétfő reggel például rajtaütésszerűen ellenőriztek egy Bagdad közeli repteret. Az ellenőrzés váratlanságát jelzi, hogy a reptér parancsnoka még csak a helyszínen sem tartózkodott. Radíf Mohammed meglepve tapasztalta munkahelyére érkezve, hogy az ellenőrök engedélye nélkül be sem léphet a reptérre.

Nem szólnak előre

"Senkit nem figyelmeztetünk előre, az összes jogosítványunkat kihasználjuk" - nyilatkozta Mohamed al-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, az ellenőrzések egyik vezetője a BBC-nek. A CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy szándékaik szerint a jövőben is "hasonló rajtaütésekkel" kívánnak meglepetést okozni az irakiaknak.