Benedek
-4 °C
5 °C

Még öt évig kutathatják a német politikusok Stasi-kapcsolatait

2006.11.30. 22:02
Korlátozta az esetleges Stasi-kapcsolatok miatt megfigyelhető személyek körét a német parlament, de lehetővé tette, hogy a keletnémet titkosszolgálattal való együttműködés gyanúja esetén további öt évig vizsgálatot folyasson az illetékes bizottság. Közben kiderült, hogy a közszereplők ügynökmúltját vizsgáló Birthler-bizottságnak ötven egykori keletnémet titkosszolgálati alkalmazott is dolgozik.

A német parlamenti képviselők csaknem egyhangú határozata alapján a jövőben csakis a politika, illetve az államigazgatás legmagasabb rangú személyeinek múltja kutatható. Ezzel érvényét vesztette az a korábbi rendelet, amely a vizsgálat lehetőségét még az államigazgatás valamennyi területére és mindazon személyekre kiterjesztette, akikkel szemben a legcsekélyebb gyanú merült fel.

Az elfogadott határozat értelmében a jövőben csakis a szövetségi, illetve tartományi miniszterek, a parlamenti képviselők - beleértve a tartományi törvényhozásokat is -, bírósági és más magas rangú államigazgatási alkalmazottak, továbbá sportfunkcionáriusok múltját vizsgálhatják a hatóságok.

Korlátozták a vizsgálható személyek körét

A kutatható személyek körét eddig szabályozó törvény tizenöt éven keresztül volt érvényben, annak hatálya azonban decemberben lejár. Az új szabályozás elfogadását ez tette szükségessé, azt azonban heves viták előzték meg.

A parlamenti pártok többsége azon a véleményen volt, hogy tizenöt év után immár nem szükséges a további kutatás engedélyezése. Ez ellen azonban élesen tiltakoztak a hírhedt kommunista hírszerzés áldozatainak szervezetei.

Ezután született az a kompromisszumos megállapodás, amely a kutatást további öt évig lehetővé teszi, de korlátozza a vizsgálat alá vonható személyek körét.

Stasi-alkalmazottak a Stasi-bizottságban

A Bundestag csütörtök esti határozatát az egykori kommunista utódpárt, a PDS-ből lett Baloldali Párt kivételével valamennyi kormányzó, illetve ellenzéki párt megszavazta. A baloldal képviselője egyszerűen azzal érvelt, hogy "tizenöt év után elég a múlt nyomozásából."

Eközben a Stasi-múltat vizsgáló, német hatóságot sajátos Stasi-kapcsolatokkal vádolták. Az egykori keletnémet Állambiztonsági Minisztérium megmaradt aktáit gondozó szövetségi intézmény, az úgynevezett Birthler-hatóság ellen az a vád merült fel, hogy egykori Stasi-alkalmazottakat foglalkoztat.

Minderről csütörtöki számában a die Welt című konzervatív napilap számolt be, mégpedig azt az információt közölve, hogy a Stasi-múlt kutatásában több mint ötven múltbéli Stasi-munkatárs vesz részt.

Szükség van a tapasztalatukra

A korábbi keletnémet állambiztonság, illetve hírszerzés megmaradt iratainak kezeléséről a német parlament, a Bundestag 1991-ben hozott törvényt. Az egykori Stasi mintegy 5-6 millió személyi dossziéjának gondozására külön hivatalt állítottak fel, amelyet először Joachim Gauck lelkész vezetett, majd 2000-től Marienne Birhtler áll a hivatal élén.

Az ügyben megszólalt a hivatal korábbi és jelenlegi vezetője is, s az információkat egyikük sem cáfolta. Joachim Gauck lelkész védelmébe vette a korábbi keletnémet kommunista állambiztonsági alkalmazottak foglalkoztatását. Mint fogalmazott, szükségünk volt "ilyen bennfentesekre" a felderítő munka érdekében. Közöttük - tette hozzá - többen voltak olyanok, akik segítették az akkori ellenzékieket, s közvetlen környezetükben már gyűlölték őket.

Marienne Birthler, a hivatal jelenlegi vezetője visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint elhallgatták volna az NDK-s múlttal rendelkező foglalkoztatottak tényleges számát. Birthler szerint a hivatalnál jelenleg a Stasi ötvenkét korábbi munkatársa áll alkalmazásban.