Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Stasi ügynökök az új német parlamentben

2005.09.23. 12:27
A vasárnap megválasztott új német parlamentben legalább hét olyan képviselő ül a Baloldali Párt soraiban, akik korábban a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi nem hivatalos munkatársai voltak – figyelmeztetett a Stasi-aktákért felelős szövetségi megbízott. Marianne Birthler szerint nem ártana az egész új német Bundestagot átvilágítani.

Csak a nemrégiben alakult német Baloldai Párt frakciójában hét olyan parlamenti képviselő ül, akikről az akták alapján korábban már ismertté vált, hogy az egykori NDK állambiztonsági minisztériumának, a Stasinak dolgoztak. A Stasi-akták feldolgozásáért felelős szövetségi megbízott, Marienne Birthler szerint a szóban forgó képviselők a szolgálat "külsős" munkatársai közé tartoztak.

Marianne Birthler a hallei Mitteldeutsche Zeitungnak adott nyilatkozatában úgy vélte: nem kizárt, hogy egy átfogó vizsgálat újabb egykori Stasi-kapcsolatokkal rendelkező képviselőkre derítene fényt. A megbízott ezért arra szólította fel a honatyákat, hogy vessék alá magukat az átvilágítási eljárásnak. Mint hangsúlyozta: a nyilvánosságnak joga van tudni azt, kik dolgoztak korábban együtt a keletnémet állambiztonsági minisztériummal.

A vasárnapi német választásokon a Baloldali Párt 8,7 százalékos támogatottságot szerzett és 54 képviselője került az új összetételű Bundestagba. A Baloldali Párt az egykori keletnémet állampárt (Német Szocialista Egységpárttal – NSZEP) örökösének tartott PDS és az ország nyugati tartományaiban alakult Választási Alternatíva szövetségéből jött létre.

A választásokat követően a nagy pártok egyértelművé tették, a Baloldali Párttal nem kívánnak tárgyalni egy esetleges koalícióban való részvételről. A kormányalakítási nehézségeket okozó jelenlegi patthelyzetben azonban fontos lehet a párt 54 mandátuma. Az MTI szerint a Zöldek balszárnyához sorolt képviselő, Hans-Christian Ströbele fellépett már a karantén ellen, s ugyanezt tette Markus Kurth is, a Zöldek Bundestag-frakciójának szociálpolitikai felelőse. Minden elhatárolódási kísérlet ellenére tehát a szociáldemokraták és a Baloldali Párt között is folyik színfalak mögötti, nem hivatalos eszmecsere.