Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Megvert romák, meggyilkolt ellenzékiek

2001.02.27. 14:57
A washingtoni külügyminisztérium kiadta idei emberijogi jelentését, melyben a legsúlyosabbnak az izraeli, az oroszországi és a kínai helyzetet ítéli. Magyarországról szólva a jelentés kiemeli a rendőrségi erőszakot, a faji, vallási és nemi diszkriminációt, bár értékeli a kormány ezzel kapcsolatos erőfeszítéseit.
Magyarországon a hatóságok általában tiszteletben tartják az állampolgárok emberi jogait, de bizonyos területeken vannak problémák - áll a jelentésben. A rendőrségi erőszak továbbra is jellemző, a hatóságok leginkább a romák és a külföldiekkel (főleg az Európán kívüliekkel) szemben ellenségesek. Az atrocitások után általában vizsgálat sem indul, és csak néhány eset jut el bírósági szakaszba. A dokumentum szerint a Belügyminisztérium megpróbál a rendőrök viselkedésén változtatni, és a hatóságok az emberjogi szervezetekkel is jobban együttműködnek, mint korábban. A börtönök túlzsúfoltak, de megfelelnek az európai szabványoknak, és független szervezetek is vizsgálódhatnak az intézményekben.

A dokumentum szerint a magyar igazságszolgáltatás független, bár aggodalomra ad okot, hogy a kirendelt védők alulfizetettek, és roma érdekvédelmi szervezetek szerint a romák nem részesülnek egyenlő elbírálásban az eljárás során. ,,A cigány kisebbség rosszabb körülmények között él, mint a többség, általában alacsonyabb az iskolázottságuk, gyakoriak az ellenük irányuló rasszista támadások, és általános a hátrányos megkülönböztetésük."

A faji és vallási mellett Magyarországon a nemi diszkrimináció is jelen van - állítják a State Department munkatársai. ,,A családon belüli erőszak feltehetően gyakori jelenség, bár a sértettek általában nem fordulnak a hatóságokhoz, és a munkahelyi zaklatásra sem vonatkoznak törvények."

A sajtó- és szólásszabadságról szólva a jelentés azt írja, hogy azt "a kormány a gyakorlatban azt tiszteletben tartja, bár a Fidesz-kormány az állami médiában kísérleteket tett a vélt baloldali elfogultság kiegyensúlyozására. Mindazonáltal a nézetek és vélemények széles skálája elérhető az erősen versengő nyomtatott és elektronikus sajtóban."

"A jelentés nem rosszabb, mint a tavalyi" - reagált az Indexnek frappánsan a magyar külügyminisztérium szóvivője. Horváth Gábor hozzátette: az érintettek természetesen át fogják tanulmányozni a jelentést.

Napirenden Izrael és a palesztinok is
A jelentés - már-már napirendszerűen - elítéli az izraeli hadsereget a túlzott erő használatáért az arabokkal szemben, illetve palesztin biztonsági vezetők megöléséért. A jelentése szerint Izrael általában tiszteletben tartotta állampolgárainak jogait, romlott viszont a bánásmód a nem zsidó állampolgárokkal szemben. Az izraeli külügyminisztérium visszautasította a kritikát, hangsúlyozva, hogy a hadsereg tetteit "a folyamatos fegyveres konfliktus fényében kell megítélni". A palesztinoknak is kijut a kritikából, s nem csak az izraeli katonák és civilek megöléséért, hanem azért is, mert a külügyminisztérium szerint nem világos, hogy a palesztin vezetést mekkora felelősség terheli az incidensekért. A Palesztin Hatóság egyelőre nem kommentálta a jelentést.

Bővebben...

Oroszországot a csecsen háború miatt kritizálják

Az orosz hadsereg Csecsenföldön ,,nem nagyon tartotta tiszteletben az emberi jogokat" - áll a dokumentumban. ,,A katonai erő válogatás nélküli alkalmazása rengeteg civil áldozatot követelt, és százezreknek kellett otthonukat elhagyniuk. Moszkva nem működik együtt az ENSZ emberijogi bizottságával, és nem enged megfigyelőket a területre."

Oroszországban ezenkívül aggasztó a börtönbüntetésüket töltők helyzete, gyakori a rabok megkínzása, illetve a jogtalan előzetes fogva tartás. Egyes emberjogi szervezetek szerint Oroszországban évente 11 ezer rab hal meg büntetésvégrehajtási intézetekben - többségük a zsúfoltság, a könnyen terjedő betegségek és az orvosi ellátás hiánya miatt.

Oroszországban a média helyzete is egyre kedvezőtlenebb. Az utóbbi években egyre gyakoribb a független újságírók zaklatása, egyes műsorok támogatásának megvonása.

Peking nem tűri el a vallási és politikai különvéleményt

A jelentés szerint Kínában tovább romlik a helyzet, egyre súlyosabbak az emberi jogokat sértő akciók. Peking keményebben lép fel Tibetben, ellenségesebb bizonyos vallási és politikai csoportokkal szemben. A hatóságok különösen durván bánnak a Falun Gong tagjaival, illetve ellenzéki, ,,a kormányt veszélyeztető" aktivistákkal.

Több száz Falun Gong-vezetőt letartóztattak, börtönbüntetésre ítéltek, és több ezren vannak vizsgálati fogságban. Sokan átnevelő táborba vagy elmegyógyintézetbe kerültek, egyes jelentések szerint a hatóságok erőszakos fellépésének több száz áldozata van. A hatóságok hasonlóan bánnak a földalatti keresztény mozgalmakkal, és a tibeti buddhista mozgalmakkal. A jelentés Oroszországhoz hasonlóan elítéli Kínát a rabok és a média helyzete miatt.

Már tiltakozott a pekingi külügy. A minisztérium közleménye szerint - melyet a Reuters közölt - ,,az Egyesült Államok kétféle normát alkalmaz az emberjogi kérdésekkel kapcsolatban, és még az embertelenül gonosz Falunkung szektát is védelmébe veszi".