Piroska
-2 °C
5 °C

Aggasztja a magyar antiszemitizmus az amerikai külügyet

2004.02.26. 10:07
Túl sok a rendőri túlkapás, megoldatlan a mezőgazdaság és az egészségügy helyzete, aggasztó az antiszemitizmus és a családon belüli erőszak - írja Magyarországról szóló éves jelentésében az amerikai külügyminisztérium, ami azonban összességében demokratikus piacgazdaságnak minősíti az országot.
Általánosságban ugyan tiszteletben tartja az állampolgári jogokat a magyar kormány, de bizonyos területeken vannak problémák - derült ki az amerikai külügyminisztérium az emberi jogok helyzetéről készített éves jelentéséből.

Hiányolják az adóreformot

Bár Medgyessy Péter kormánya elkötelezett a piacgazdaság mellett, "keveset tett a mezőgazdaságban és az egészségügyben fennálló problémák megoldása, valamint az adóreformok végrehajtása terén" - áll az amerikai külügyminisztérium honlapján közzétett jelentésben. A hét éve tartó erős gazdasági növekedés ellenére a lakosság egynegyede - elsősorban az idősek, a nagycsaládosok és a romák - szegénységben élnek.

Túl sok a rendőri túlkapás

Az amerikai külügyminisztérium a problémák között sorolta fel, hogy jelentések érkeztek rendőri túlkapásokról: egyes rendőrök túlzott erőt alkalmaztak, megvertek és zaklattak gyanúsítottakat, főképpen romákat. A kormány aktívabban lép fel a feltételezett rendőri túlkapások kivizsgálásában, bár nem kormányzati szervezetek továbbra is úgy hiszik, hogy a hivatalos statisztikák a megtörténtnél kevesebb esetet tartanak nyilván.

Az amerikai külügyminisztérium szerint a kormány általánosságban véve tiszteletben tartja a sajtó- és szólásszabadságot a gyakorlatban. Mindazonáltal az ellenzéki pártok azt vetik a Medgyessy-kormány szemére, hogy befolyást gyakorol az állami tulajdonú média szerkesztési és személyi ügyeire.

Kizárják a bírálókat

Számos magántulajdonú nyomtatott sajtótermék a nézetek sokszínűségét kínálja, és a kormány nem szokott beavatkozni a magántulajdonú tömegtájékoztatási eszközök működésébe. Vannak azonban olyan állítások, amelyek szerint a kormány rendszeresen akadályozza, hogy a kabinet és a miniszterelnök munkájáról bíráló jelentéseket közlő napilap újságírói és szerkesztői kapcsolatba lépjenek kormányzati illetékesekkel.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Magyarországon továbbra is súlyos probléma a nők és a gyermekek elleni erőszak. Még mindig gondot jelent a munkahelyi szexuális zaklatás is.

Aggasztó az antiszemitizmus

Továbbra is jelen van Magyarországon az antiszemitizmus és a faji megkülönböztetés, súlyos problémát jelent a romákkal szembeni társadalmi diszkrimináció. Gondot jelent az embercsempészet - áll a dokumentumban.

A vallásszabadságról szóló részben megemlítették, hogy nyugtalanító az antiszemitizmus felbukkanása bizonyos médiumokban, a társadalomban és kódolt politikai beszédekben. Példaként sorolták a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorát, valamint az időközben megszüntetett Éjjeli Menedék című televíziós műsor egyik októberi, a holokauszttagadó David Irving részvételével tartott adását.