Olivér
5 °C
8 °C

Szlovákiának nem kell a státusztörvény?

2002.01.09. 10:18
A mai egyeztető tárgyaláson sem változott Szlovákia álláspontja és továbbra is Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő keddi kijelentése érvényes: Szlovákia javasolni fogja, hogy Ausztriához hasonlóan vonják ki a kedvezménytörvény hatálya alól.

Szlovákia azt fogja javasolni Budapestnek, hogy Ausztriához hasonlóan Szlovákiát is vonják ki a magyar kedvezménytörvény hatálya alól - jelentette be Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök a kormányát alkotó koalíciós pártok kedd esti ülése után.

A javaslatot szerdán ismertették

Pozsony ezt a javaslatot szerdán, a kedvezménytörvényről Pozsonyban tárgyaló magyar szakértői küldöttség elé terjesztette. A szlovák kormány különböző intézkedéseket szándékozik foganatosítani azzal a céllal, hogy az ország területén megakadályozza a magyar kedvezménytörvény intézkedéseinek hatályba lépését.

A kabinet mindezekről abban az esetben fog tárgyalni, ha a szlovák parlament legközelebbi (január 29-én kezdődő) üléséig a szlovák fél nem kap számára kedvező választ javaslataira a magyar féltől - jelentette ki Mikulás Dzurinda.

Ausztria helyzete más

Ausztria azért került ki a kedvezménytörvényből, mert az ottani magyarság összetétele és a törvény céljai között különbözőségek adódtak. Ausztria és az ottani magyarság sajátos helyzetét a státusztörvény tárgyalásakor, kialakításakor többször is megvitatták, ismertették a törvény előkészítői.

Az Ausztriában élő 50-60 ezer magyar közül kevesebb mint 10 ezer fő tekinthető őshonosnak, a többiek az idő folyamán települtek át Ausztriába. A törvény alapvető célja a határon túli magyarság szülőföldjén való segítése, ottani megtartása, az elvándorlás megelőzése. A törvény így megosztotta volna az osztrák magyarokat, amit sem a magyar kormány sem pedig az ausztriai magyarok képviselői nem kívánták.

Az ausztriai magyarság szervezeteinek vezetői úgy nyilatkoztak, hogy számos oknál fogva - mint például az ottani magasabb életszínvonal - maguk sem igénylik, hogy a kedvezménytörvény rájuk is vonatkozzon - emlékeztet Horváth Gábor külügyi szóvivő. Ezzel szemben a szlovákiai magyarság legitim vezetői mindvégig igényüket fejezték ki a törvényben nyújtott kedvezmények és támogatások iránt, és üdvözölték a törvény megalkotását.

A felek "elmozdultak"

Elmozdulásnak nevezte a kedvezménytörvényről folytatott magyar-szlovák szakértői konzultáció újabb, szerdai fordulójának eredményeit Pozsonyban Lőrincz Csaba magyar külügyi államtitkár-helyettes.

Lőrincz Csaba szerint a szlovák miniszterelnök kijelentése - mintegy harmadik megoldásként - "a felek által sérelmezett rendelkezések semlegesítésének lehetőségét is felvetette", ami járható út, de Ausztria és Szlovákia a magyar kedvezménytörvény tekintetében semmiképpen sem hasonlítható össze.

A szlovák álláspont nem ígér gyors megegyezést

Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke az Index kérdésére elmondta, ha a szlovák fél pontosan megfogalmazza azokat problémákat melyek orvoslását egy kétoldalú tárgyalástól, megállapodástól várja, akkor a román egyezmény mellé születhet magyar-szlovák egyezmény is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?