Angelika
-4 °C
3 °C

Szlovákiának nem kell a státusztörvény?

2002.01.09. 10:18
A mai egyeztető tárgyaláson sem változott Szlovákia álláspontja és továbbra is Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő keddi kijelentése érvényes: Szlovákia javasolni fogja, hogy Ausztriához hasonlóan vonják ki a kedvezménytörvény hatálya alól.

Szlovákia azt fogja javasolni Budapestnek, hogy Ausztriához hasonlóan Szlovákiát is vonják ki a magyar kedvezménytörvény hatálya alól - jelentette be Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök a kormányát alkotó koalíciós pártok kedd esti ülése után.

A javaslatot szerdán ismertették

Pozsony ezt a javaslatot szerdán, a kedvezménytörvényről Pozsonyban tárgyaló magyar szakértői küldöttség elé terjesztette. A szlovák kormány különböző intézkedéseket szándékozik foganatosítani azzal a céllal, hogy az ország területén megakadályozza a magyar kedvezménytörvény intézkedéseinek hatályba lépését.

A kabinet mindezekről abban az esetben fog tárgyalni, ha a szlovák parlament legközelebbi (január 29-én kezdődő) üléséig a szlovák fél nem kap számára kedvező választ javaslataira a magyar féltől - jelentette ki Mikulás Dzurinda.

Ausztria helyzete más

Ausztria azért került ki a kedvezménytörvényből, mert az ottani magyarság összetétele és a törvény céljai között különbözőségek adódtak. Ausztria és az ottani magyarság sajátos helyzetét a státusztörvény tárgyalásakor, kialakításakor többször is megvitatták, ismertették a törvény előkészítői.

Az Ausztriában élő 50-60 ezer magyar közül kevesebb mint 10 ezer fő tekinthető őshonosnak, a többiek az idő folyamán települtek át Ausztriába. A törvény alapvető célja a határon túli magyarság szülőföldjén való segítése, ottani megtartása, az elvándorlás megelőzése. A törvény így megosztotta volna az osztrák magyarokat, amit sem a magyar kormány sem pedig az ausztriai magyarok képviselői nem kívánták.

Az ausztriai magyarság szervezeteinek vezetői úgy nyilatkoztak, hogy számos oknál fogva - mint például az ottani magasabb életszínvonal - maguk sem igénylik, hogy a kedvezménytörvény rájuk is vonatkozzon - emlékeztet Horváth Gábor külügyi szóvivő. Ezzel szemben a szlovákiai magyarság legitim vezetői mindvégig igényüket fejezték ki a törvényben nyújtott kedvezmények és támogatások iránt, és üdvözölték a törvény megalkotását.

A felek "elmozdultak"

Elmozdulásnak nevezte a kedvezménytörvényről folytatott magyar-szlovák szakértői konzultáció újabb, szerdai fordulójának eredményeit Pozsonyban Lőrincz Csaba magyar külügyi államtitkár-helyettes.

Lőrincz Csaba szerint a szlovák miniszterelnök kijelentése - mintegy harmadik megoldásként - "a felek által sérelmezett rendelkezések semlegesítésének lehetőségét is felvetette", ami járható út, de Ausztria és Szlovákia a magyar kedvezménytörvény tekintetében semmiképpen sem hasonlítható össze.

A szlovák álláspont nem ígér gyors megegyezést

Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke az Index kérdésére elmondta, ha a szlovák fél pontosan megfogalmazza azokat problémákat melyek orvoslását egy kétoldalú tárgyalástól, megállapodástól várja, akkor a román egyezmény mellé születhet magyar-szlovák egyezmény is.