Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Romániában és Szlovákiában nem alkalmazható a státustörvény

2001.06.20. 11:57
Hevesen reagáltak a román kormánykörök arra a hírre, hogy a magyar Országgyűlés kedden elfogadta a státustörvényt. Adrian Nastase miniszterelnök kijelentette: egyetlen Budapesten elfogadott törvény sem alkalmazható Románia területén. A bukaresti kormány közleménye leszögezi: a magyar törvény nem egyeztethető össze az európai szellemmel. A szélsőséges Nagy-Románia Párt ellentörvényt tervez: annak előírásai megtiltanák a magyar igazolvány birtokosainak a földvásárlást és a választásokon való részvételt. A pozsonyi külügyminisztérium nyilatkozata szerint további konzultációk nélkül a törvény Szlovákiában nem alkalmazható.
A román kormány nem akadályozhatja meg, nem befolyásolhatja a magyar törvények elfogadását és alkalmazását Magyarországon - jelentette ki kolozsvári látogatásán Adrian Nastase román miniszterelnök a státustörvény budapesti elfogadása kapcsán. A miniszterelnök (és a kormány sajtóközleménye) szerint az a tény, hogy a törvény nem vonatkozik az ausztriai magyarokra, azt igazolja, hogy a jogszabály nem egyeztethető össze az európai szellemmel.

A státustörvény sérti az alapszerződést?

Adrian Nastase
"Ahogy a törvény nem vonatkozik az ausztriai magyarokra, mi is azt mondhatjuk, hogy a romániai magyarokra nem alkalmazandó. Meglátjuk, mit tesz Szlovákia" - tette hozzá Nastase. A miniszterelnök aláhúzta: az alapszerződésen kívül egyetlen Budapesten elfogadott törvény sem alkalmazható Románia területén.

A kormány közleményében megjegyzi: a román fél törvénnyel kapcsolatos észrevételeit nem vették tudomásul, és Bukarest szeretné, ha a kétoldalú konzultációik nem csupán formális jellegűek lennének. Leszögezik, a törvény figyelmen kívül hagyja az alapszerződés 15. cikkelyét, mely szerint a magyar kisebbséghez tartozók ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek, mint az ország többi állampolgára.

Iliescu: Magyar igazolványnak nincs keresnivalója Romániában

A román államfő a törvénnyel kapcsolatban kijelentette, hogy "a magyar igazolványnak nincs keresnivalója Románia területén". Ion Iliescu szerint a törvényt figyelmesen át kellene tanulmányozni, hiszen "szövegében semmi sem változott". Az államfő úgy véli, hogy országa nem fog olyan "nem demokratikus és nem európai" dolgokat elfogadni, mint a magyar igazolvány.

Az ellenzéki Demokrata Párt arra kérte a román kormányt Emil Boc képviselőn keresztül, hogy tegyen meg mindent a törvény romániai alkalmazásának ellehetetlenítéséért. A szenátor szerint a törvény különbséget tesz Románia állampolgárai között, ami az európai dokumentumokkal ellenes.

Ellentörvényt készít elő a Nagy-Románia Párt

Corneliu Vadim Tudor
A Vadim Tudor vezette, ultranacionalista Nagy-Románia Párt konkrét ajánlatokkal állt elő a státustörvény "ellensúlyozására". Corneliu Ciontu, a párt alelnöke törvénytervezetet készített elő, amely kimondaná: a magyar igazolvány tulajdonosai nem választhatók meg és nem vásárolhatnak földet Romániában. A politikus szerint a magyar jogszabály gyakorlatilag kettős állampolgárságot biztosít az erdélyi magyaroknak.

Szlovákiában nem alkalmazható a törvény

Ellenséges hangulat fogadta a státustörvényt Pozsonyban is. A szlovák külügymnisztérium nyilatkozata szerint mivel a kormány által hangoztatott fenntartásoknak csak egy részét vették figyelembe a státustörvény kidolgozásakor, "a törvényt Szlovákiában további konzultációk nélkül semmilyen módon nem fogják alkalmazni". A közlemény azt is leszögezi, hogy a külügyminisztérium Pozsony fenntartásairól diplomáciai úton tájékoztatta a magyar felet, valamint "a megfelelő nemzetközi testületeket".

Martonyi: a törvény nem különböztet meg

Martonyi János külügyminiszter a szomszédos országok heves reagálására azt válaszolta, hogy a törvény semmilyen megkülönböztetést nem tartalmaz és nem eredményez a szomszédos országok polgárai között, hiszen a kulturális és nyelvi identitás megőrzéséhez közvetett vagy közvetlen módon nyújtandó támogatásokkal és kedvezményekkel azok kívánnak majd élni, akik ezt az identitást vallják, akik ezt az identitást megjelenítő közösségekhez tartoznak.

Magyarország ebben a szellemben eddig is üdvözölte és a jövőben is üdvözölni fogja, ha a szomszédaink, így Románia és Szlovákia, támogatni fogják a Magyarországon élő románok és szlovákok boldogulását, kultúrájuk és nyelvük megőrzését - szögezi le Martonyi nyilatkozata.