Bernadett
-2 °C
4 °C

Kényszersterilizáció Csehországban

2005.12.30. 11:05
A csehországi ombudsman szerint az elmúlt 30 évben már mintegy 80 roma nő tett panaszt kényszersterilizáció miatt, de eddig csupán egyet vizsgáltak ki.
Több mint ötven, többségükben roma nőt tettek törvényellenesen meddővé Csehországban, állította Motejl.közölte az ország ombudsmana vizsgálatai alapján.

"El kell ismernem, hogy történt több illegális sterilizálás, és el kell ismernem, hogy ezek száma több mint 55" - jelentette ki Otakar Motejl csütörtök este az állami televízióban. Az ombudsman ezt a megállapítást azon vizsgálat eredményei alapján tette, amelyet az egészségügyi minisztériummal közösen végzett az elmúlt évben.

Elmondta, hogy a szóban forgó nők esetében nem található meg az az irat, amelyen az illetők kérvényezték az eljárást, sem annak igazolása, hogy a beavatkozás előtt megkapták volna a szükséges tájékoztatást.

Egy fiatal roma nő panaszára az északkelet-csehországi Ostrava bírósága novemberben olyan határozatot hozott, amely szerint az illetőtől bocsánatot kell kérni az általa négy évvel ezelőtt elszenvedett erőszakos sterilizálás miatt, de kártérítésre nem jogosult. Ez volt az első olyan panasz az országban, amelyet bíróság kivizsgált, pedig az ombudsman adatai szerint az elmúlt 30 évben már mintegy 80 roma nő tett panaszt kényszersterilizáció miatt.