Boglárka
19 °C
35 °C

Nincs bizonyíték a roma nők sterilizálására

2003.10.21. 14:15
Egyetlen adat sem igazolja, hogy Szlovákiában valaha is tudtuk, vagy beleegyezésük nélkül sterilizáltak volna roma asszonyokat - derült ki a most lezárult vizsgálatból. Mindazonáltal szigorítanák a sterilizáló műtétek feltételeit.
A roma nők állítólagos sterilizálásának híre többször, legutóbb tavaly merült fel, amikor egy Test és lélek címmel megjelent publikációban olyan információk láttak napvilágot, hogy az ország némelyik keleti fekvésű városának kórházában az érintett roma nők tudta, vagy beleegyezése nélkül számos törvénytelen sterilizációt hajtottak végre, s ezt a roma népesség szaporodását fékező szándék indokolta. Csáky Pál, a szlovák kormány kisebbségi kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettese akkor mindenre kiterjedő, a valós tények feltárását célzó vizsgálatot indított.

Csáky szóvivője, Martin Urmanic kedden arról tájékoztatta a sajtót, hogy a vizsgálat lezárult és az erről készült komplex jelentés tanúsága szerint a törvénytelen sterilizáció gyanúja egyetlen esetben sem bizonyult megalapozottnak. A jelentés megállapításai szerint a Test és lélek című publikáció szerzői az ügyben folyó nyomozás során elutasították az együttműködést, és ezzel valójában a saját állításaik hitelességét is megkérdőjelezték.

Csáky a jelentést jövő héten azzal az indítvánnyal terjeszti a kormány elé, hogy az egészségügyi tárca kezdeményezzen törvénymódosítást, melynek értelmében Szlovákiában megszigorítanák a sterilizáció végrehajtásának feltételeit