Valér
2 °C
8 °C

A jövő fegyvere a kibírhatatlan bűz

2003.01.06. 13:41
A jövő csodafegyvere lehet a fertelmes bűz. Egy tudós a szagok hatását vizsgálva eljutott a "végső szagig", hányásszag-gagyiparfüm-szájvíz-vécébűz mixe faji hovatartozásra tekintet nélkül késztette veszett káromkodásra kísérleti alanyait. A hadsereg érdeklődését felkeltették a kísérletek, bár a tömegpusztító fegyverek ellenzői szerint a bűzfegyver nemzetközi szerződéseket is sérthet.
A szem könnybe lábad, a gyomor felfordul. Az emberre öklendezési roham tör. Az agy képtelen felfogni, mi is lehet az a förtelmes bűz, amit érez. Pamela Dalton felfedezte a világ legelviselhetetlenebb szagát. A szagok emberekre gyakorolt hatását kutató tudós tevékenysége felkeltette az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának érdeklődését is - adta hírül a Cantonrep.com.

Gyilkos szagok

A Pentagon stratégái az utóbbi időben komolyan foglalkoznak az emberi életben kárt nem okozó fegyverek kifejlesztésén. Egyik legutóbbi tervük szerint Allah képmását vetítenék Bagdad egére, és a mikrohullámokon megszólaló Mindenható Husszein megbuktatására és azonnali megadásra szólítaná az isteni jelenéstől megrettent iraki népet. A bűz mint fegyver bevetése sem új ötlet. Legutóbb a moszkvai túszdráma idején kísérleteztek orosz kommandósok nem halálosnak szánt gázok bevetésével. A feltehetően ópiátszármazék, titkos összetételű gáz azonban legalább százhúsz túsz halálát okozta.

"Az oroszok nem rendelkeztek megfelelő technológiával ahhoz, hogy emberi életek veszélyeztetése nélkül oldják meg a helyzetet" - véli Larry Erickson, a kansasi egyetem kutatója. Erickson a haditengerészet megbízásából kutatja a szagok katonai felhasználásának lehetőségét. Pamela Dalton szerint a bűz inkább pszichikailag hat. Bizonyos anyagok ugyan irritációt, viszketést vagy heves szívverést válthatnak ki, ez azonban a bennük található kábítószerek miatt van, nem a szagesszencia miatt.

Pánikba estek a tartármártástól

Az emberi agy ugyanis képzeteket társít bizonyos szagmintákhoz. Ezért az ismeretlen, vagy váratlanul felbukkanó szagok akár pánikreakciókat is okozhatnak. A szeptember 11-i terrortámadásokat követően, az antraxpánik idején két maine-i munkás is kórházba került, miután kinyitottak egy fura szagú, nyúlékony anyagot tartalmazó dobozt. A doboz tartalmának laboratóriumi vizsgálata bizonyította, hogy a rejtélyes szubsztancia tartármártás volt.

Hányásszag, olcsó parfüm, vécéájer

Dalton a felismerés után megpróbálta kikísérletezni azt a szagot, ami képzettársítástól függetlenül egyértelmű reakciót vált ki az emberekből. Több népcsoportból származó önkénteseken vizsgálta borzalmas szagmintái hatását. A laboratóriumában található, rothadó mókustetemre, görényodúra, balkáni guggolós vécék összetéveszthetetlen ájerére emlékeztető szagmintáiból sikerült is kiválasztania az ideális keveréket. A győztes a rokfortra emlékeztető hányásszag, egy olcsó áruházi parfüm, egy vanília- és narancsillatú szájvíz és a vécéillatosítók tesztelésére gyártott penetráns vécészag keveréke lett. A bűz egyszerűen leverte a lábáról a tesztelőket. "Végeredményben a nagy világnyelvek összes létező káromkodását váltotta ki a szag" - nyilatkozta Dalton mosolyogva a Cantonrep.com-nak.

Tiltott fegyverprogram?

Kérdéses azonban, hogy a keveréket valóban katonai célokra hasznosítják-e. Az emberi életet megkimélő fegyverek akár a várttal ellentétes hatást is kiválthatnak. A terv kritikusai szerint bár alkalmazásuk humánusnak tűnhet, az ellenséget akár erőszakos cselekedetekre is késztetheti az, hogy nincs veszélyben az élete. Másokat a fegyverek vegyi jellege aggaszt. "Érthető a hadsereg törekvése az erő kevésbé halálos alkalmazására, azonban kerülni kellene bármilyen vegyi vagy biológiai alkalmazás kifejlesztését" - véli Edward Hammond, a Sunshine Project nevű, vegyifegyver-ellenes szervezet tagja. Véleménye szerint a halált nem okozó fegyverek kutatása akár komoly vegyifegyver-programok álcázására is szolgálhat. Hammond véleményével szemben a Nemzeti Kutatási Tanács, az amerikai kormányzat tanácsadó szerve szerint a bűzfegyverek kutatása a legígéretesebb az összes, emberi életet megkímélő fegyverek előállítását célzó program közül. Véleményük szerint a bűzfegyverek nem minősülnek tiltott vegyi vagy biológiai fegyvereknek.