Gerzson
-3 °C
3 °C

Szobrot állítanának Sztálinnak Moszkvában

2005.01.20. 11:14
A szovjet himnusz visszavétele után Sztálinnak is szobrot emelnének Oroszországban. Bár a tömeggyilkos diktátort halála után a kommunista párt is elítélte, szobrait a hatvanas években ledöntötték, a Németország elleni győzelem hatvanadik évfordulóján Moszkvában és Belogorodban is szobrot kaphat Sztálin.

Szobrot állítana Sztálinnak a moszkvai városvezetés, jelentette a Reuters. Bár a milliók haláláért felelős kommunista diktátor történelmi szerepét már halála után bírálatok érték még a szovjet vezetés részéről is, az utóbbi időben egyre több kísérlet volt történelmi rehabilitálására.

A győztes hadvezérre emlékeznek

Sztálin szobrai egykor mindenütt jelen voltak a Szovjetunióban, de már a hatvanas években eltakarították azokat Moszkva utcáiról. Most Moszkva felsőházi szenátorának kezdeményezésére szobrot állítanak a diktátornak, megemlékezve a hitleri Németország ellen győzedelmesen megvívott háborúra.

Nem ez lesz az egyetlen Sztálin-szobor az országban, a káromkodások elleni és az orosz diszkókultúra erkölcsösebbé tételéért folytatott harca kapcsán híres Belogorod városa is szobrot állít a diktátornak a Hitler elleni győzelem hatvanadik évfordulója alkalmából, írja a Reuters.

A hírügynökség értékelése szerint Vlagyimir Putyin 2000-es hatalomra kerülése óta több, a szovjet idők iránti nosztalgiát jelző lépés is történt. Az ország visszatért a kommunista idők himnuszához, és a haderő is visszavette a Vörös Hadsereg zászlaját. A Reuters jelentése szerint az elmúlt hónapokban az állami tévécsatornák több filmet is sugároztak főműsoridőben, melyekben pozitívan emlékeztek meg a tömeggyilkos diktátorról.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft