Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kirúgták, mert nem hisz a manókban

2006.11.27. 08:56
Bob Averill megkérte főiskolai csoporttársát, hogy ne beszéljen tudományosan igazolt tényként a manók létezéséről. A lány megsértődött, a fiút kirúgták. Mint kiderült, hinni bármiben lehet, ha viszont valaki nem hisz az emberfelettiben, nem élvez védelmet.

Kirúgták az Art Institute of Portland (AIP) művészeti iskola egyik diákját, mert vitába keveredett egyik osztályátársával az energiamezőkkel, az asztrális lényekkel és a manókkal kapcsolatban, írja a Portland Mercury.

Fénylények

Bob Averill, az AIP játéktervezőszakos hallgatója és osztálytársai november 8-án, a karakterfejlesztés óra végén a feladat elvégeztével beszélgetésbe elegyedtek. Averill beszámolója szerint egyik osztálytársnője az energiaszintekről és az asztrális lényekről magyarázott.

Averill meggyőződéses ateistaként beszállt a vitába. "Viccelődve megkérdeztem, hogy netán a leprechaiunokban (az ír mitológia lényei, egy olyan manófajta, amit ha elkapunk, kincsekhez vezet el) is hisz. Mint kiderült, igen. A manók egy másik energiaszinten élnek" - írta az esetről feljegyzéseiben.

Volt egyszer egy felvilágosodás

"Tudom, hogy az emberek milyen érzékenyek vallási kérdésekben. Nem is akartam cáfolni a nézeteit, csak arra kértem, ne állítsa, hogy ezek tudományosan igazolt tények" - mondta a Portland Mercurynak. Óvatossága ellenére mégis megbánthatta vitapartnerét, hiszen a lány az egyetem tanügyi dékánjához fordult panaszával.

Averillt "diáktársával perlekedés" miatt idézték a tanügyi dékán elé. Averill a tárgyaláson amellett érvelt, hogy ő nem perlekedett, csak "más szempontot vezetett be a tárgyalásba". A dékán, a helyettese és a diákügyi dékán - az esetet tárgyaló bizottság - Averill szerint "nem reagált túl jól". "Egyfolytában azt hajtogatták, hogy az iskolában nem beszélgetünk vallási kérdésekről".

A dékánok állítása konkrétan szemben áll az iskola igazgatójának véleményével, aki szerint a művészeti iskolaként liberális alapállású AIP-ban semmi sem tiltja a vallási vagy filozófiai kérdések megvitatását. "Mi olyan akadémiai közösség vagyunk, ahol az emberek szabadon megvitathatják nézeteiket" - nyilatkozta az igazgató a Portland Mercurynak.

Mondva csinálták

Vagy mégsem. Averill azzal próbált védekezni, hogy nem is ő kezdte a beszélgetést. Amikor kilépett a teremből, egy osztálytársába botlott, aki szemtanúja volt a beszélgetésnek. Karon ragadta, és bevitte a dékáni irodába, hogy tanúsítsa, nem Averill kezdte a beszélgetést. Erre a dékán közölte vele, hogy nem akarja már aznap látni, egyben "durvának és ellenségesnek" minősítette viselkedését.

A dékáni meghallgatást négy nappal követő fegyelmi tárgyaláson már inkább erről a "durva és ellenséges" viselkedésről volt szó, Averillt ki is rúgták. Averill tiltakozott, mint mondta, úgy érzi ateistaként diszkriminálják. Erre csak annyit közöltek vele, hogy ateistaként, szemben a vallásosokkal, nem tartozik a világnézetük alapján védett emberek csoportjába.

A kirúgott diák most az ACLU polgári jogi szervezet segítségével kíván pert indítani volt iskolája ellen.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft