Botond, Mózes
11 °C
21 °C

A német jobboldal ismét beszólt a keletieknek

2005.08.13. 19:28
Edmund Stoiber bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy eddig figyelemre nem méltatott rendezvényen is sértő megjegyzéssel illette a németországi baloldali szövetség híveit.

A Passauer Neue Presse és a Der Spiegel szombati beszámolója szerint Stoiber augusztus 5-én Deggendorfban a Németország keleti felében erős baloldali szövetség híveiről szólva azt mondta, hogy "csak a legostobább borjúk választják meg maguk a mészárosaikat".

Stoiber beszámolt jénai és eisenachi fellépéseiről, ahol is a hallgatóság baloldali érzelmű részének feltette a kérdést: "Hősként ünneplitek azt az embert (Oskar Lafontaine-t), aki alapjában véve az újraegyesítés ellen volt? Elment az eszetek? Csak a legostobább borjúk választják meg maguk a mészárosaikat."

Oskar Lafontaine, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) volt elnöke, egykori kancellárjelölt jelenleg a baloldali választási szövetség egyik vezéregyénisége. A szövetség a nevét Baloldali Pártra változtató Demokratikus Szocializmus Pártjából (PDS) és a nyugati fogantatású pártkezdeményből, a Választási Alternatívából áll. A PDS szocialisták, reformkommunisták és hagyományos elveket valló kommunisták gyűjtőpártja, ellenfelei gyakran a volt keletnémet állampárt utódpártjának nevezik.

Stoiber már korábban vihart kavart, mert beszédeiben leszögezte: nem fogadja el, hogy az országos választás ismét keleten dőljön el. Stoiber a "frusztráltak" szót is használta, de később úgy nyilatkozott, hogy a szót nem a keletnémet választókra, hanem Oskar Lafontaine-re, illetve Gregor Gysire, a baloldali szövetség egy másik kulcsalakjára értette, akik korábban feladták posztjaikat.

Stoiber a ZDF televízió nyári interjúsorozatában is megismételte, hogy szavait kiragadják az összefüggésekből, az ő szemszögéből nézve nem volt félreérthető az, amit mondott: csak a baloldali szövetség megerősödése, valamint Lafontaine és Gysi ellen emelte fel szavát a "felrázás" szándékával. A szombaton nyilvánosságra hozott interjúrészlet szerint Stoiber nem kér bocsánatot.

Stoiber szóvivője szerint a borjú-hasonlat nem volt támadó élű, a mondat Bajorországban ismert, Franz Josef Strauss, a CSU néhai főnöke is használta választási kampányokban.

Gerhard Schröder kancellár a szociáldemokrata párt (SPD) hannoveri hivatalos kampány-nyitányán viszont "erőfitogtatással és ízléstelenséggel" vádolta Stoibert, Angela Merkelt a konzervatívok (CDU, CSU) közös kancellárjelöltjét, a kereszténydemokraták (CDU) elnökét pedig vezetési erély hiányával.

Bírálatok kereszttüzébe került Günther Oettinger, Baden Württemberg tartomány kereszténydemokrata miniszterelnöke is azért a mondatáért, amely szerint "nem szabad, hogy a baloldaliak és a csüggedtek döntsék el Németország keleti részében, miként kormányozzák Németországot".

Schröder a Rheinpfalz című helyi lapban úgy nyilatkozott, hogy szerinte is helytelen lenne "a PDS-t, vagy a kibővített PDS-t választani, de ezekkel a kijelentésekkel Stoiber és Oettinger csak az ellenkező hatást éri el".

A Bild című nagypéldányszámú lap úgy tudja, hogy Angela Merkel telefonbeszélgetésben feddte meg Stoibert. Merkel egy televíziós műsorban elhatárolódott a bajor politikus megállapításaitól.

Németországban szeptember 18-án tartanának előre hozott választásokat. Stoiber és Oettinger megjegyzései egyes megfigyelők szerint tudatosan botrányosak. A magyarázat szerint a közvélemény-kutatásokon vastagon vezető jobboldal prominensei tulajdonképpen saját vezérüket, a keletnémet Merkelt akarják gyengíteni az előre láthatóan botrányt okozó "elszólásokkal".