Árpád
-2 °C
4 °C

A német jobboldal ismét beszólt a keletieknek

2005.08.13. 19:28
Edmund Stoiber bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy eddig figyelemre nem méltatott rendezvényen is sértő megjegyzéssel illette a németországi baloldali szövetség híveit.

A Passauer Neue Presse és a Der Spiegel szombati beszámolója szerint Stoiber augusztus 5-én Deggendorfban a Németország keleti felében erős baloldali szövetség híveiről szólva azt mondta, hogy "csak a legostobább borjúk választják meg maguk a mészárosaikat".

Stoiber beszámolt jénai és eisenachi fellépéseiről, ahol is a hallgatóság baloldali érzelmű részének feltette a kérdést: "Hősként ünneplitek azt az embert (Oskar Lafontaine-t), aki alapjában véve az újraegyesítés ellen volt? Elment az eszetek? Csak a legostobább borjúk választják meg maguk a mészárosaikat."

Oskar Lafontaine, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) volt elnöke, egykori kancellárjelölt jelenleg a baloldali választási szövetség egyik vezéregyénisége. A szövetség a nevét Baloldali Pártra változtató Demokratikus Szocializmus Pártjából (PDS) és a nyugati fogantatású pártkezdeményből, a Választási Alternatívából áll. A PDS szocialisták, reformkommunisták és hagyományos elveket valló kommunisták gyűjtőpártja, ellenfelei gyakran a volt keletnémet állampárt utódpártjának nevezik.

Stoiber már korábban vihart kavart, mert beszédeiben leszögezte: nem fogadja el, hogy az országos választás ismét keleten dőljön el. Stoiber a "frusztráltak" szót is használta, de később úgy nyilatkozott, hogy a szót nem a keletnémet választókra, hanem Oskar Lafontaine-re, illetve Gregor Gysire, a baloldali szövetség egy másik kulcsalakjára értette, akik korábban feladták posztjaikat.

Stoiber a ZDF televízió nyári interjúsorozatában is megismételte, hogy szavait kiragadják az összefüggésekből, az ő szemszögéből nézve nem volt félreérthető az, amit mondott: csak a baloldali szövetség megerősödése, valamint Lafontaine és Gysi ellen emelte fel szavát a "felrázás" szándékával. A szombaton nyilvánosságra hozott interjúrészlet szerint Stoiber nem kér bocsánatot.

Stoiber szóvivője szerint a borjú-hasonlat nem volt támadó élű, a mondat Bajorországban ismert, Franz Josef Strauss, a CSU néhai főnöke is használta választási kampányokban.

Gerhard Schröder kancellár a szociáldemokrata párt (SPD) hannoveri hivatalos kampány-nyitányán viszont "erőfitogtatással és ízléstelenséggel" vádolta Stoibert, Angela Merkelt a konzervatívok (CDU, CSU) közös kancellárjelöltjét, a kereszténydemokraták (CDU) elnökét pedig vezetési erély hiányával.

Bírálatok kereszttüzébe került Günther Oettinger, Baden Württemberg tartomány kereszténydemokrata miniszterelnöke is azért a mondatáért, amely szerint "nem szabad, hogy a baloldaliak és a csüggedtek döntsék el Németország keleti részében, miként kormányozzák Németországot".

Schröder a Rheinpfalz című helyi lapban úgy nyilatkozott, hogy szerinte is helytelen lenne "a PDS-t, vagy a kibővített PDS-t választani, de ezekkel a kijelentésekkel Stoiber és Oettinger csak az ellenkező hatást éri el".

A Bild című nagypéldányszámú lap úgy tudja, hogy Angela Merkel telefonbeszélgetésben feddte meg Stoibert. Merkel egy televíziós műsorban elhatárolódott a bajor politikus megállapításaitól.

Németországban szeptember 18-án tartanának előre hozott választásokat. Stoiber és Oettinger megjegyzései egyes megfigyelők szerint tudatosan botrányosak. A magyarázat szerint a közvélemény-kutatásokon vastagon vezető jobboldal prominensei tulajdonképpen saját vezérüket, a keletnémet Merkelt akarják gyengíteni az előre láthatóan botrányt okozó "elszólásokkal".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?