Szilárda
-4 °C
3 °C

Stoiber félti a törököktől az EU-t

2002.05.21. 10:21
Edmund Stoiber, Bajorország miniszterelnöke, konzervatív kancellárjelölt Törökország EU-csatlakozásának veszélyére figyelmeztet. Gerhard Schröder kihívója úgy véli, ha Törökország csatlakozik az EU-hoz, akkor Marokkó és Tunézia esetében is felvetődhet a belépés kérdése.
A londoni német nagykövetségen Stoiber elismerte, hogy Törökország fontos NATO-tag, és Németországnak különösen baráti kapcsolatra kell törekednie az európai-ázsiai országgal. "Azonban ez nem jelenti azt, hogy Törökországnak az EU tagjának kell lennie" - idézi a német politikust a Financial Times.

Veszélyes a folyamatos EU-bővítés

A vezető politikusok, üzletemberek, diplomaták előtt tartott beszédében Stoiber kiemelte: az EU folyamatos bővülése veszélyeztetheti az Unió kohézióját. A keresztényszocialista politikus szerint az EU bővítésének megvannak a földrajzi határai. "Európa nem végződhet a török-iraki határnál" - tette hozzá.

Marokkó és Tunézia az Európai Unióban?

Gerhard Schröder kihívója úgy véli, ha Törökország csatlakozik az EU-hoz, akkor Marokkó és Tunézia esetében is felvetődhet a belépés kérdése. A politikus ezzel nyilvánvalóan nem az arab országok felvételét szorgalmazta, hanem "elrettentő példával" igyekezett szolgálni a török felvétel veszélyeivel kapcsolatban.

Stoiber nyílt beszéde a legélesebb kritikája volt a török tagságnak, amit vezető európai politikus tett azóta, hogy az 1999. decemberi helsinki csúcs hivatalosan az EU tagjelöltjének nyilvánította Törökországot. A csatlakozási tárgyalásokat egyébként Törökország azóta sem kezdhette meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!