Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Nem hozott áttörést a német kancellárjelöltek első televíziós vitája

2002.08.26. 10:20
Németországban először rendeztek élő televíziós vitát a kancellárjelöltek részvételével. Schröder kormányfő és Edmund Stoiber összecsapását mintegy nyolcmillió néző látta, de egyik fél sem aratott elsöprő sikert.
Több mint nyolcmillió német látta a szociáldemokrata Gerhard Schröder kancellár és a kereszténydemokrata Edmund Stoiber bajor miniszterelnök 75 perces élő televíziós vitáját. Bár az Egyesült Államokban már évtizedek óta a választási kampány része a jelöltek televíziós vitája, addig Németországban ez volt az első ilyen jellegű esemény. A jelöltek egy közönség nélküli stúdióban találkoztak, és a moderátorok által feltett kérdésekre válaszoltak.

Fő téma: a gazdaság

Scröder magabiztosan kezdett, kijelentette, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok láttán nincs oka aggódni. A közelmúltban alapos médiatréningen átesett Stoiber azonban sikeresen támadta a kancellárt, amikor az ország nehéz gazdasági helyzetét, és a magas munkanélküliségi rátát hozta szóba. A kancellár láthatóan bosszúsnak tűnt, és kevés nyoma volt sokat emlegetett humorérzékének. A vita második fordulóját szeptember 8-án rendezik. Elemzők szerint átütő sikert egyik jelölt sem aratott az első vitán.

Stoiber magasabb

A közvélemény-kutatási adatok szerint a szociáldemokrata Scröder népszerűsége egyre inkább megközelíti kereszténydemokrata riválisáét. Megfigyelők szerint a kormányfő népszerűségének emelkedéséhez nagyban hozzájárult, hogy jól irányította az árvízi munkálatokat, míg Stoiber szabadságát töltötte egy távoli szigeten. Emellett az amerikaiak vezette Irak elleni háború tervének elutasításával is jó pontokat szerzett Schröder. Ugyanakkor pár elemző megemlíti, hogy a 60 éves Stoiber 13 centiméterrel magasabb, mint az 58 éves Schröder és ez előny lehet a szeptember 22-én tartandó általános választásokon, jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!