Sára, Márió
2 °C
6 °C

Pereket vesztett a magyar állam Strasbourgban

2003.12.16. 19:33
Elmarasztalta a magyar államot és 4700 euró kártérítésre kötelezte az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden, Kmetty Ágoston magyar állampolgárnak okozott erkölcsi kár címén. Szintén nem vagyoni kártérítést ítélt meg kedden a strasbourgi testület egy másik magyar állampolgárnak a magyar állammal szemben, egy elhúzódó válóper miatt.
A strasbourgi testület döntésének értelmében a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és embertelen bánásmód tilalmára vonatkozó harmadik cikkelyét, amikor nem folytattak kielégítõ vizsgálatot Kmetty rendõrségi bántalmazás miatti panasza alapján.

A budapesti illetõségû magyar állampolgárt 1998.decemberében õrizetbe vették, amikor egy bombariadó alkalmával megtagadta az együttmûködést a rendõri szervekkel. Állítása szerint a rendõrök bántalmazták, és több órán át megalázó körülmények között tartották fogva. Kmetty az ügyben feljelentést tett. Orvosi vizsgálat sérüléseket mutatott ki csuklóján és hasfalán, valamint megállapították, hogy több szemfoga meglazult. Az eljárást azonban a magyar hatóságok megszüntették.

Az emberi jogi bíróság úgy találta, hogy bár a bizonyítékként benyújtott orvosi látleletek nem igazolták egyértelmûen, hogy a felperes sérüléseit az indokolatlanul kegyetlen rendõri eljárás okozta volna, a magyar hatóságok nem tettek meg mindent, hogy az eset körülményeit kivizsgálják, többek között nem hallgatták ki az ügyben érintett rendõröket.

Szintén nem vagyoni kártérítést ítélt meg kedden a strasbourgi testület egy másik magyar állampolgárnak a magyar állammal szemben, egy elhúzódó válóper miatt. Az ítélet szerint a csaknem nyolc éven át tartó válóper megsértette a felperes, Sesztakov Rezsõ tisztességes tárgyaláshoz való jogát, amikor nem biztosította számára az ésszerû idõn belül történõ határozathozatalt. A bíróság 4500 euró összegû kártérítést ítélt meg Sesztakovnak.