Ágnes
-1 °C
2 °C

Hibáztak a szervezők a strasbourgi tragédiánál?

2001.07.09. 12:37
Elkerülhető lett volna a 11 áldozatot követelő péntek esti strasbourgi katasztrófa - értékelnek a hétfői francia lapok. Mint ismert, egy szabadtéri koncert során az orkánszerű szél kicsavart egy fát, amely rádőlt a zsúfolásig telt büfésátorra. A hatóságok az "események sorsszerű egybeesésére" hivatkoznak, sajtóvélemények szerint azonban a viharos szelet előre jelezte a meteorológiai szolgálat.
Az elmaradt óvintézkedéseket okolják a hétfői francia lapok a pénteki, 11 áldozatot követelő strasbourgi katasztrófa kapcsán a francia lapok. Mint ismert, egy szabadtéri koncerten az orkánszerű kicsavart egy hatalmas fát, amely a büfésátorra dőlt és maga alá temette az ott tartózkodókat.

Tízen a helyszínen életüket vesztették, egy áldozat a korházban halt bele sérüléseibe. A 85 sebesült közül 41-en hétfőn még mindig kórházban voltak, köztük 7 gyermek súlyos koponya-, mások gerincsérülésekkel. Az áldozatok hozzátartozói közül többen jelezték, hogy pert indítanak a rendezők ellen.

Bár a helyi hatóságok az "események sorsszerű egybeesésére" hivatkoznak, a Libération szerint elgondolkodtató, hogy a meteorológiai szolgálat előrejelzése és a helyi prefektúra közleménye ellenére sem tettek

Este kilenckor a regionális meteorológia újabb vészjelzést közölt - itt már 100 kilométeres óránkénti szélről volt szó - ezt azonban a toulouse-i központú országos szolgálat nem továbbította. A "balsorsot" emlegeti a Météo-France észak-keleti regionális központja is, arra hivatkozva, hogy egész Elzászban csak kisebb károkat okozott a vihar, "ha nem lett volna ez a koncert, nem is beszélne róla senki".

A Le Figaro megszólaltatta a Météo France előjelzési illetékesét, aki szerint az országban még mindig kevesen veszik komolyan az időjárással kapcsolatos figyelmeztetéseket.