Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

E-mailen puhítják az iraki tábornokokat

2003.03.21. 17:19
George Bush amerikai elnök a "szerencsejátékos stratégiát" hagyta jóvá a háború első napjaira abban a reményben, hogy a bagdadi vezetésre mért célzott és korlátozott légicsapások, valamint a titkos kapitulációs tárgyalások a katonai parancsnokokkal a rezsim lefejezéséhez és gyors összeomlásához vezetnek.
A célzott bombázásokkal párhuzamosan a Pentagon igyekszik elszigetelni Szaddám Huszein iraki elnököt a katonai parancsnokoktól a kommunikációs rendszer szétzilálásával - írta pénteki számában a The Washington Times. A fejetlenség és zűrzavar a remények szerint tömeges dezertálást vált ki.

E-mailen "puhítják" a tábornokokat

Az Egyesült Államok elhalasztotta az elsöprő erejű, bénító hatású bombatámadást, hogy időt adjon az iraki tábornokoknak helyzetük felmérésére és a megadásra. E-mailen és mobiltelefonon "puhítják" őket titkos ügynökök.

Ezzel párhuzamosan különleges egységek és CIA-ügynökök fürkészik a "kiemelt" célpontokat. Szerda hajnalban Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel és F-117 lopakodó harci gépekkel Szaddám Huszein és más vezetők tartózkodási helyére csaptak le, csütörtökön Tárik Aziz miniszterelnök-helyettes irodái, valamint a Huszein család palotái voltak a célpontok.

Gyors győzelem, kevés veszteség

Az iraki vezetést kiiktató, lélektani hadjárattal kapitulációra buzdító kockázatos stratégiával Donald Rumsfeld védelmi miniszter és Tommy Franks tábornok, a térségbeli erők parancsnoka gyors győzelmet remél kevés veszteséggel, ami politikai szempontból is kívánatos lenne. A lap szakértője szerint a stratégia remélhetőleg beválik, mivel az Egyesült Államok most jóval kisebb szárazföldi erőt vonultatott fel, mint az 1991-es öbölháborúban, amikor pedig Kuvait felszabadítása s nem Bagdad elfoglalása volt a cél.

Kevés nehézfegyver

A lap megjegyzi, hogy az "okos" fegyverek, így például a műholdvezérlésű bombák megbízhatósága miatt egyetlen nehézfegyverzetű szárazföldi hadosztály vesz részt a hadjáratban, a 3. gyalogsági hadosztály, amely a Bagdad elleni támadást vezeti, kisebb páncélos ezredek, valamint két könnyű gyalogos hadosztály, a 101. és a 82. légi szállítású hadosztály támogatásával.

A szintén nehézfegyverzetű 4. gyalogsági hadosztályt a tervek szerint az északi fronton vetették volna be Törökország felől, de Ankara nem hagyta jóvá telepítésüket, így a katonák a texasi Fort Hoodban maradtak. A Pentagon mozgósította ugyan az 1. lovassági (valójában gépesített) és az 1. páncélos hadosztályt, de semmi jele annak, hogy ezek a Perzsa-öböl felé tartanának.