Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Straw: Soha nem mondtuk, hogy Irak közvetlen veszélyt jelent

2003.06.24. 14:33
A brit külügyminiszter szerint sem ő, sem kormánya nem használta soha azt a kifejezést, hogy Irak azonnali és közvetlen fenyegetést jelentene Nagy-Britanniára. Jack Straw a brit alsóház külügyi bizottsága előtt felelt a hírszerzési anyagok kormányzati kezelését firtató kérdésekre.
Straw szerint Blair kormányfő "fennálló, komoly veszélyről" beszélt, ami "nagyon különbözik az azonnali és közvetlen fenyegetés" kifejezéstől. A háború ellenzői ez utóbbi kifejezés használatát kérik számon a kormányon.

A terrorizmus volt a fő veszély

A kormány bírálói "olyan mondatokat adnak a szánkba, amelyeket soha nem mondtunk" - jelentette ki a meghallgatáson Straw. A külügyminiszter szerint Huszein diktatúrája leginkább a terrorizmus aktív támogatása miatt jelentett fenyegetést. Ez utóbbi kijelentésével Straw egyértelműen megpróbálta eltolni a vizsgálat hangsúlyát a tömegpusztító fegyverek kérdéséről az iraki háború valós okai felé.

Huszein diktatúrája anyagilag és politikailag is támogatott palesztin terrorszervezeteket - többek között a Hamaszt. Huszein személyesen utalt húszezer dolláros jutalmat minden egyes palesztin öngyilkos merénylő családjának.

A külügyi bizottság két hete kezdte meg a kormányzat és a hírszerzés a háború előtti munkájának vizsgálatát. Több munkáspárti és liberális demokrata ellenzéki képviselő szerint a Blair-kabinet eltúlozta a hírszerzés adatait.