Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Sztrájkoló orvosok miatt halnak meg Indiában

2005.04.19. 12:23
Az egyik közép-indiai államban péntek óta sztrájkolnak az egészségügyi alkalmazottak. A legrosszab helyzet az állam fővárosában, a raipuri Ambedkar Kórházban alakult ki, itt kétszáz beteg szorulna azonnali ellátásra az intenzív osztályon. A szakszervezetiek addig folytatják a sztrájkot, míg a kormányzat nem teljesíti követeléseiket.

Több mint nyolcezer egészségügyi alkalmazott sztrájkol múlt péntek óta az egyik közép-indiai államban. Chhattisgarh állam tizenhat körzetében szüntették be a munkát a kórházi nővérek, műtősök, laborosok, a sztrájk következtében eddig harmincketten haltak meg, jelenti a Indo-Asian News Service. A legrosszabb helyzet a raipuri, hétszáz ágyas Ambedkar Kórházban alakult ki, aminek intenzív osztályán kétszáz beteg küzd ellátás nélkül az életéért.

Az egészségügyi ellátás gyakorlatilag leállt, az illetékes államtitkár szerint a helyzet "teljességgel borzasztó". A kormányzat hétfőig adott ultimátumot a dolgozóknak a sztrájk befejezésére, a munka felvételére, egyelőre nem érkezett friss híradás arról, hogy kedden folytatták-e a tiltakozást az egészségügyi dolgozók.

Az államtitkár a hírügynökségnek elmondta, hogy jogi lépéseket indítanak a sztrájkot folytatók ellen, felfüggesztik állasukból azokat, akik nem veszik fel a munkát. A szakszervezet azonban kiállt amellett, hogy addig folytatják a sztrájkot, míg a kormányzat nem teljesíti az alapvető, többek között a jobb munkakörülményekre és a béremelésre vonatkozó követeléseket.

"A kormányzat nyomságyakorló taktikája nem fog beválni, ellenkezőleg, további gondokat okoz majd. Mi felkészültünk minden eshetőségre" - mondta a szakszervezet vezetője.