Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Amerika tagadja, hogy atomcsapásra készül Irán ellen

2006.04.10. 10:56
"Komplett hülyeségnek", "rosszindulatú híresztelésnek" nevezték Londonban és Washingtonban a New Yorker magazin cikkét, miszerint Bush kormánya atomcsapásra készül Irán ellen. Bush egyik főtanácsadója szerint inkább diplomáciai megoldást keresnek.

Tagadja az amerikai felső vezetés, hogy atomcsapást terveznek Irán ellen. A New Yorker magazin eheti számában közöl cikket, amiben a lap fő tényfeltáró újságírója, Seymour Hersh meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az amerikai csapás tervének már csak a részletein dolgoznak. [A témáról és a konkrét haditervről bővebben olvashat az Index két hónappal ezelőtti elemzésében: Atomvillanás jobról>>]

Hersh fő állítása, hogy az amerikai elnök az atomcsapás lehetőségét sem zárta ki, és hogy önmagát tartja egyedül képesnek Irán katonai megrendszabályozására. Dan Bartlett, George W. Bush elnök egyik főtanácsadója szerint ugyanakkor a riport "rosszhiszemű". Mint mondta, az amerikai Irán-politika fő iránya most a diplomácia.

Ezt alátámasztja az is, hogy az Egyesült Államok beleegyezett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy teljesen kilúgozott állásfolgalást fogadjon el Iránnal kapcsolatban március végén. A BT határozatában ugyan harminc napot adott Iránnak az atomprogrammal kapcsolatos ténykedések felfüggesztésére, de semmilyen konkrét szankciót nem helyezett kilátásba arra az esetre, ha Irán folytatná az urándúsítást.

Hersh riportját Jack Straw brit külügyminiszter "komplett hülyeségnek" minősítette. Már nyugalmazott amerikai katonák is kételyeiket fogalmazták meg az állítólagos atomcsapással kapcsolatban. Anthony Zinni, a közel-keleti térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság egykori parancsnoka szerint Irán "fájdalmas" ellencsapásokra lehet képes. Egyrészt bevetheti az olajfegyvert, másrészt azonnali ellencsapást mérhet a szomszédos Irakban állomásozó amerikai csapatokra. A támadás kockázatairól szintén bővebben olvashat két hónappal ezelőtti elemzésünkben.

Az iráni külügyminiszter mindazonáltal sietve verbális agressziónak minősítette a New Yorkerben leírtakat. De, mint azt szóvivője közölte, "Irán nem fél az ijesztgetéstől és kitart a nukleáris technológiához való joga mellett".