Edina
-12 °C
-3 °C

Légicsapás - de csak a segélyek védelmében

2001.10.05. 09:23
Nagyarányú támadás ugyan nem várható, de az Afganisztánnak nyújtandó segélyek védelme érdekében Amerika csapást mérhet a tálibok légvédelmére - mondta Rumsfeld amerikai védelmi miniszter Kairóban. Sajtóértesülések szerint a tálibok harci morálja alacsony, sokan menekülnek vagy az átállást fontolgatják.
Az Egyesült Államok megelőző légicsapást hajthat végre a tálib légvédelem állásai ellen, mielőtt megkezdené a segélyszállítmányok eljuttatását Afganisztánba, mondta Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter közel-keleti útjának egyiptomi állomásán.

Amerika csütörtökön 320 millió dollárnyi segélyt ígért a szárazság és polgárháború sújtotta ország lakosságának, ahol csaknem 8 millió embert fenyeget éhínség.

A védelmi miniszter közölte, hogy a segélyszállítmányok mellett tranzisztoros rádiók ledobását is fontolgatják, amelyen keresztül a Pentagon biztosíthatná az afgánokat, hogy "nem ők Amerika ellenségei, és nincs mitől félniük".

Nem várható invázió

Rumsfeld ugyanakkor megerősítette, hogy nagyarányú katonai támadás nem várható. A védelmi miniszter újságíróknak úgy fogalmazott: az Egyesült Államok vezette harc sokkal inkább a hidegháborúra fog hasonlítani, semmint nyílt, katonai konfliktusra.

Menekülnek a tálibok?

Lehet, hogy ilyesmire nem is lesz szükség: a New York Times információi szerint az afganisztáni tálibok harci morálja igen alacsony, a vezetők nagy része a menekülésen gondolkodik, a harcosok közül sokan pedig az átállást fontolgatják.

Rumsfeldnek ez a harmadik állomása közel-keleti körútján, ahol a globális terrorizmusellenes koalíció kiépítésén fáradozik. Korábban Ománban és Szaúd-Arábiában járt. A három arab ország az Egyesült Államok szoros szövetségese.

Blair Moszkvában és Iszlámábádban

Eközben Moszkvában járt Tony Blair brit miniszterelnök. A kormányfő nagy fontosságúnak nevezte, hogy Oroszország is támogatja a terrorellenes erőfeszítéseket. Tárgyalópartnere, Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte: a formálódó globális koalíció hatékonyan felléphet a terrorizmus ellen. Látogatása végeztével Blair Pakisztánba utazik tovább.

Nyilvánosságra hozták a "bizonyítékokat"

Nagy-Britannia tegnap nyilvánosságra hozta azoknak a bizonyítékoknak egy részét, melyek állítólag igazolják, hogy Oszama bin Laden és az általa vezetett al-Kaida csoport állnak a szeptember 11-i New York-i és washingtoni támadások mögött. A brit miniszterelnöki hivatal oldalán közölt dokumentumok azonban főként általánosságokat és háttérinformációkat tartalmaznak, konkrétumokat a britek informátoraik védelmére hivatkozva nem mutattak be.