Lehel
17 °C
27 °C

Ócska felszereltsége miatt süllyedt el a tengeralattjáró?

2003.10.13. 13:39
Az orosz tengerészet ócska felszerelése tehet a K-159 atom-tengeralattjáró augusztusi elsüllyedéséről - jelentette ki a tíz matróz halálát követelő tragédia felelősének tartott kapitány. A tragikus sorsú hajót lyukas pontonokkal próbálták felszínen tartani, amiket hártyavékonyságú, elrozsdásodott kapcsokkal rögzítettek.
Az orosz hadiflotta "ősi, ócska" felszerelését teszi felelőssé a K-159 atom-tengeralattjáró augusztusi elsüllyedéséért Szergej Zsemcsuzsnov kapitány. A tíz matróz halálát követelő tragédia felelősének tartott parancsnok szerint az idővel használhatatlanná váló eszközök miatt a tragédia tulajdonképpen elkerülhetetlen volt - írja a BBC.

Lyukas balonok

A kapitány a Kommerszant című napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a hajót a felszínen tartó pontonok nem voltak légzáróak. Bár a felfújható eszközök egyetlen feladata a hajó felszínen tartása lett volna, folyamatosan eresztettek.

Az életüket vesztő tengerészek csak azért voltak az elsüllyedt tengeralattjárón, hogy ötóránként felfújják a pontonokat. A négy ballonból egyet folyamatosan pumpálni kellett.

Hártyavastag védelem

"A pontonok csatlakozása teljesen el volt rozsdásodva, helyenként fólia-vastagságú darabok maradtak már csak belőle" - nyilatkozta Zsecsuzsnov a napilapnak. "Az ezekből az elemekből épített rendszert a legkevésbé sem lehet megbízhatónak nevezni" - jelentette ki.

A tengeralattjáró elsüllyedését a pontonok leválása okozta - írja a BBC.