Léket vágtak a Kurszkon

2000.10.22. 17:34
Orosz és norvég búvárok vasárnap lyukat vágtak a Barents-tenger fenekén fekvő Kurszk atom-tengeralattjáró belső burkolatán, hogy néhány napon belül megkezdhessék a holttestek kiemelését.
A Kurksz atom-tengeralattjáró
A búvárok léket vágtak a Kurszk belső, megerősített burkolatán, hogy megbizonyosadjanak az atom-tengeralattjáró belsejében uralkodó biztonságos viszonyokról. A búvárok mintát vettek a hajó nyolcadik kamrájában lévő vízből, de nem találtak mérgező anyagokra, sugárzásra utaló nyomokat, az üzemanyag nem szivárog, túlnyomás sincs a kabinban.

A Regalia norvég tengeri úszótorony pénteken érkezett a katasztrófa színhelyére. A szombaton kezdett merülések során az orosz és norvég búvárokból álló csapat szombaton eltávolított egy nagyobb darabot, a hajó vékonyabb külső borításából. Vasárnap egy tíz centiméter átmérőjű lyukat vágtak a farokrész utolsó előtti részlegének falába.

A következő lépésben egy szélesebb lyukat vágnak, hogy a búvárok hétfőn bejuthassanak a hajótestbe. A fúrási munkálatokat főleg norvég búvárok végezték, de csak orosz búvárok úsznak be a szerencsétlenül járt Kurkszba.

A Barents-tengeren egyre erősödik a vihar, ezért orosz jelentések szerint a búvárok egyelőre várnak még azzal, hogy behatoljanak a Kurszk belsejébe, inkább az átjárók kivágásával lesznek elfoglalva, mert ezeket a munkálatokat erősebb hullámzás mellett is el lehet végezni.

Péntek óta tart a mentés
Az augusztus 12-én a Barents-tenger fenekére süllyedt hajó belsejéből 118 tengerész holttestét szeretnék kiemelni a búvárok. A jelentések szerint erre még néhány napot várni kell. A búvároknak több lyukat kell vágniuk a hajótestben, hogy a 154 méter hosszú tengeralattjáró összes részlegét felderítsék.

Az áldozatok hozzátartózói arra kérték Putyin elnököt, ne kockáztassa a búvárok életét a munkálatok siettetésével. A csapatokra több veszély leselkedik: amellett, hogy jéghideg és koromsötét vízben kell dolgozniuk, a hajó belsejében szétszóródott fémtömrelékek könnyen megsérthetik a védőöltözetüket.

Szakértők feltételezik, hogy legfeljebb a legénység harmadának maradványait lehet majd a felszínre hozni, mivel a hajó első harmada gyakorlatilag teljesen elpusztult. A Kurszk fedélzetén tartózkodó 118 tengerész a két robbanást követően életét vesztette, amely okaira máig nem adott kielégítő magyarázatot az orosz haditengerészet.  • Hírek
  • Árfolyam