Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tovább keresik az elsüllyedt tengeralattjáró legénységét

2003.09.02. 11:13
Folytatódik a Barents-tengeren szombaton elsüllyedt tengeralattjáró matrózainak keresése. Eddigi vizsgálatok szerint a tragédiát emberi mulasztás okozta.
Az orosz haditengerészet szerint még mindig az elsüllyedt tengeralattjáróban van a hét tengerész holtteste, ezért mélytengeri búvárokat küldtek a helyszínre. Az AFP hírügynökség azt állítja, hogy a búvárok már megtalálták a szombat reggel elsüllyedt K-159 atom-tengeralattjáró roncsait, de még nem tudtak belépni a hajótestbe. A negyvenéves tengeralattjáró fedélzeti nyílásai ugyanis annyira szűkek, hogy a védőfelszerelést viselő búvárok nem férnek be rajta.

Tapasztalatlan legénység

A November osztályú, K-159-es jelű atommeghajtású tengeralattjáró szombat reggel süllyedt el a Barents-tengeren vontatás közben. A tíz főnyi legénységből hárman elhagyták a süllyedő hajótestet, de a kiérkező mentőcsapatok már csak egy embert találtak életben a jéghideg vízben. A vizsgálatok szerint emberi hanyagság okozta a balesetet, mert a vontatott tengeralattjárón nem tartózkodhattak volna a tengerészek. Ha mégis, akkor vagy a parancsnoki toronyban, vagy a felső fedélzeten kellett volna lenniük. Bár a parancsnoki torony nyílása is nyitva volt a vontatás alatt, az északi flotta szóvivője szerint nem ez okozta a tragédiát.

Az Északi Flotta egyik tisztje szerint a legénység tapasztalatlansága is közrejátszott a tragédiában. A hajó ugyanis hajnali 3 óra 1 perckor süllyedt el, de az evakuálást már 2 óra 20 perckor elrendelték, jelentette a BBC.

Kiemelik

Viktor Kravcsenko admirális hétfő azt közölte, hogy a mintegy kétszáz méter mélyen fekvő hajótest kiemelése csak jövőre indulhat meg. Az admirális hozzátette, hogy mindenképpen kiemelik a roncsot, mert az atomreaktort el kell távolítani. Kravcsanko cáfolta, hogy csak a reaktorkamrát emeli ki.

Vizsgálat

Vlagyimir Putyin elnök átfogó vizsgálatot indíttatott a tragédiával kapcsolatban. További intézkedésig azonban megtiltották a tengeralattjárók vontatását az orosz haditengerészetnél, és felfüggesztették a helyi flottaparancsnokot is. Tudósítók szerint az intézkedés tovább lassítja a körülbelül száz leselejtezett tengeralattjáró kivonását a kötelékből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!