Kázmér
-1 °C
16 °C

Terrorellenes amerikai hadművelet Szudánban

2003.05.22. 12:02
Fegyveres amerikai katonák érkeztek Szudánba, hogy kiépítsék a terrorizmus ellen harcoló gyorsreagálású erők támaszpontját. Szudánt terrorizmust támogató országként tartja számon az Egyesült Államok. A harcoló alakulatok Szudánba küldése még Collin Powell szerdai kartúmi tárgyalásai ellenére is váratlan lépés.
Amerikai katonákat és hadfelszerelést szállító repülőgép landolt csütörtökön Szudán fővárosában, Kartúmban - jelentette helyi ENSZ-forrásokra hivatkozva az Itar-Taszsz. Az orosz hírügynökség értesülései szerint a csütörtökön érkezett alakulat csak egy nagyobb, a terroristák ellen küzdő haderő előőrse, feladata a gyorsreagálású erők támaszpontjának kiépítése.

Váratlan fordulat

A harcoló amerikai alakulatok Szudánba érkezése jelentős fordulat a két ország viszonyában. Az Egyesült Államok 1998-ban még rakétával támadta a terroristák támogatásával és bujtatásával vádolt ország egy gyógyszergyárát, ahol a hírszerzés információi szerint valójában vegyi fegyvereket gyártottak.

Az amerikai csapatok érkezését megelőzően Colin Powell amerikai külügyminiszter is tárgyalásokat folytatott - írja az AP. Az évek óta legmagasabb szintű tárgyalásokon Richard Boucher külügyi szóvivő szerint "jelentős eredményeket értek el".

Már Szudán sem a régi

Bár részeltekről nem számoltak be, a haladást jellemzi, hogy a korábban karanténba zárt országról Boucher szerint "biztonsággal kijelenthető, hogy már nem az a biztonságos menedék a terroristák számára, ami volt".

A szerdai találkozó utáni sajtótájékoztatón még nem esett szó amerikai katonák Szudánba küldéséről. A tárgyalásokról beszámolva Boucher csak "bizonyos lépéseket" említett, amiket Szudánnak meg kell tennie annak érdekében, hogy lekerüljön a terrorizmust támogató államok listájáról.