Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gépelési hiba okozott pánikot Szudánban

2005.03.11. 10:42
Riadalmat okozott Szudánban az amerikai törvényhozás jelentése. A kongresszusi beszámoló szerint az Egyesült Államok több atomkísérletet hajtott végre Szudánban a hatvanas években. A valóság prózaibb, a jelentés írója félregépelt, valójában a nevadai Sedanra gondolt.

Komoly pánikot okozott Szudánban az Egyesült Államok törvényhozásának egy múlt heti jelentése. A beszámoló szerint az amerikaiak 1962-70 között több atomrobbantást hajtottak végre az országban. Amikor az aggódó szudáni külügyminiszter, Musztafa Oszman Iszmail amerikai kollégáinak is felvetette a kérdést, kiderült, hogy pusztán egy gépelési hibáról van szó.

A jelentés írói nem Szudánra, hanem a nevadai Sedanra gondoltak. Sedan az amerikai atomfegyvergyártás elsőszámú teszthelyszíne volt.

"Egyelőre nem vonjuk kétségbe az amerikaiak magyarázatát", nyilatkozta a BBC-nek Iszmail.

Utánanéznek

A külügyminiszter saját bevallása szerint nagyon megkönnyebbült, amikor megtudta, hogy egy szimpla elütésről van szó. "Elsősorban a szudáni népért aggódtunk", tette hozzá.

Az aggodalmakat eloszlatandó az Egyesült Államok kartúmi követsége közleményt adott ki, melyben megerősíti, hogy az amerikaiak sohasem hajtottak végre atomkísérletet Szudánban. Iszmail az első megkönnyebülés ellenére alaposan utána akar járni a dolognak. "Már elrendeltem az eset vizsgálatát, mindenképpen kiderítjük az igazságot", nyilatkozta a BBC-nek.