Szabolcs
20 °C
35 °C

A tizenkettedikről vetette le magát a Hyundai topmenedzsere

2003.08.04. 08:09
Öngyilkos lett a dél-koreai Hyundai csoport egyik topmenedzsere, akire nyomás nehezedett a kommunista Észak-Koreának juttatott kenőpénzek körüli botrányban.
Csung Mong Hun, a néhai Hyundai-alapító negyedik fia közép-európai idő szerint vasárnap éjjel ugrott ki a szöuli konszernszékház tizenkettedik emeletén lévő irodájának ablakán - jelentették hírügynökségek.

Megpiszkált könyvelés, lefizetett Nobel-békedíj

Csung a Hyundai Asan céget vezette, amely kizárólag észak-koreai üzletekkel foglalkozott. Az 55 éves vállalatvezető kulcsfigurának számított a 2000-es Korea-közi csúcs létrejöttének körülményei körül kibontakozott politikai botrányban.

Csung ellen bírói eljárás folyt az ügyben. A vád szerint a Hyundai Asan titkon százmillió dollárt fizetett a phenjani rendszernek, hogy elősegítse Kim De Dzsung akkori dél-koreai elnök és Kim Dzsong Il észak-koreai vezető történelminek minősített találkozóját, és Csung manipulálta a könyvelést a csúszópénz elkendőzésére.

A Hyundai összesen állítólag 500 millió dollárt (kb. száztízmilliárd forint) juttatott az észak-koreai kormánynak, amelynek független vizsgálat szerint az ötödrésze kapcsolódott a csúcshoz.

A diplomáciai áttörésnek tartott Észak- és Dél-Korea-csúcs miatt Kim De Dzsung dél-koreai elnök Nobel-békedíjat kapott 2000-ben. Kim De Dzsung dél-koreai elnök idén februárban kért bocsánatot, amiért titkos segéllyel alapozta meg a csúcstalálkozót.