Valter
16 °C
31 °C

Tinédzser 'öngyilkos merénylőket' állítanak bíróság elé

2003.09.28. 13:18
Három tizenéves lányt, köztük egy ikerpárt állítanak bíróság elé Marokkóban, mert a hatóságok szerint öngyilkos merényletre készültek. A lányok tervéről a helyi imán értesítette a hatóságokat.
Iman és Szána Lagriszt és barátnőjüket, Hakima Redzslant azzal vádolják a marokkói hatóságok, hogy öngyilkos merényletekre készültek Rabatban. A három tizennégy éves lány pénteken állt bíróság elé. A Lagrisz testvéreket és Redzslant még szeptember elején fogták el a rendőrök, és az eset igen nagy feltűnést keltett az országban. Az, hogy a lányok ennyire fiatalon készen lettek volna meghalni, óriási megdöbbenést keltett Marokkóban, jelentette a BBC.

Áldást kértek

A májusi negyvenöt halálos áldozatot követelő casablancai merényletek után a hatóságok átfogó nyomozást indítottak az iszlám szélsőségesek ellen. A hatóságok szerint a három fiatal lány a főváros egyik szeszes italokat is árusító szupermarketjében készültek merényletre. A lányok terve úgy került nyilvánosságra, hogy a tervezett merénylet előtt arra kérték a helyi imánt, hogy adja hivatalos áldását tervükre. Az imán ezt nem tette meg, viszont értesítette a rendőröket.

Kétségbeesés

Jelentések szerint a lányok szegény családokból származnak, még iskolába is alig jártak. A rendőrök állítása szerint annyira az iszlám befolyása alá kerültek, hogy csak az öngyilkos merényletben látták a kiutat.

Ezer letartóztatás

A lányok nagyobb csoporthoz tartoztak, ezért esetüket több más vádlott részvételével tárgyalják. Feltételezések szerint a csoport több merényletet is tervezett a fővárosban. A casablancai merénylet óta a marokkói hatóságok több mint ezer feltételezett iszlám szélsőségest tartóztattak le, főként merényletek kitervelésének vádjával. Emberjogi csoportok szerint azonban a rendőrség több esetben is elégséges bizonyítékok nélkül tartóztatta le a gyanúsítottakat.