Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tinédzser 'öngyilkos merénylőket' állítanak bíróság elé

2003.09.28. 13:18
Három tizenéves lányt, köztük egy ikerpárt állítanak bíróság elé Marokkóban, mert a hatóságok szerint öngyilkos merényletre készültek. A lányok tervéről a helyi imán értesítette a hatóságokat.
Iman és Szána Lagriszt és barátnőjüket, Hakima Redzslant azzal vádolják a marokkói hatóságok, hogy öngyilkos merényletekre készültek Rabatban. A három tizennégy éves lány pénteken állt bíróság elé. A Lagrisz testvéreket és Redzslant még szeptember elején fogták el a rendőrök, és az eset igen nagy feltűnést keltett az országban. Az, hogy a lányok ennyire fiatalon készen lettek volna meghalni, óriási megdöbbenést keltett Marokkóban, jelentette a BBC.

Áldást kértek

A májusi negyvenöt halálos áldozatot követelő casablancai merényletek után a hatóságok átfogó nyomozást indítottak az iszlám szélsőségesek ellen. A hatóságok szerint a három fiatal lány a főváros egyik szeszes italokat is árusító szupermarketjében készültek merényletre. A lányok terve úgy került nyilvánosságra, hogy a tervezett merénylet előtt arra kérték a helyi imánt, hogy adja hivatalos áldását tervükre. Az imán ezt nem tette meg, viszont értesítette a rendőröket.

Kétségbeesés

Jelentések szerint a lányok szegény családokból származnak, még iskolába is alig jártak. A rendőrök állítása szerint annyira az iszlám befolyása alá kerültek, hogy csak az öngyilkos merényletben látták a kiutat.

Ezer letartóztatás

A lányok nagyobb csoporthoz tartoztak, ezért esetüket több más vádlott részvételével tárgyalják. Feltételezések szerint a csoport több merényletet is tervezett a fővárosban. A casablancai merénylet óta a marokkói hatóságok több mint ezer feltételezett iszlám szélsőségest tartóztattak le, főként merényletek kitervelésének vádjával. Emberjogi csoportok szerint azonban a rendőrség több esetben is elégséges bizonyítékok nélkül tartóztatta le a gyanúsítottakat.