Benedek
-5 °C
5 °C

Huszein öngyilkos taktikája

2003.04.03. 08:10
Érthetetlen taktikát választott Bagdad védelmére Szaddám Huszein - véli Amatzia Baram, a haifai egyetem elemzője. A diktátor gyakorlatilag védtelenül hagyta a sivatagban legjobban felszerelt alakulatait, a Köztársasági Gárda három páncélos hadosztályát és három gyalogsági hadosztályát - írja az elemző a Guardian című brit napilapban.
Bagdad védelmére három jól felszerelt páncélos hadosztályt, a Hammurapit, a Medinát és az al-Nidát rendelték, később a főváros környékére irányították az eredetileg Moszult védő Adna páncélos hadosztályt is. Valamennyi alakulat 200-250 orosz gyártmányú T-72-es tankkal volt felszerelve, ezenkívül valószínűleg több T-62-esük is volt.

Huszein tankok nélkül maradt

Az amerikaiak kedd hajnalban azonban gyakorlatilag megsemmisítették a Medina hadosztályt, és mivel a Hammurapi és az al-Nida is Bagdad előtt, a sivatagban állomásozik, Baram szerint kevés esélyük van a túlélésre. "Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Huszein tankok nélkül maradhat" - írja cikkében.

A Kút városánál állomásozó Bagdad gyalogsági hadosztályt is felszámolták, Baram értesülései szerint rövidebb idő alatt, mint a napok óta bombázott Medinát. Az elemző szerint könnyen belátható, hogy Huszein egyetlen lehetősége a csapatok fővárosba történő visszavonása lenne. Ehelyett azonban a Reuters hajnali jelentése szerint a diktátor további csapatokat irányított Bagdadból a sivatagba, a város körüli védgyűrű megerősítésére.

A diktátor államcsínytől tart

Baram szerint Huszein nem bízik annyira a Köztársasági Gárdában, mivel azt nem tartja annyira lojálisnak, mint a fővárosban állomásozó Különleges Köztársasági Gárdát. "Huszein államcsínytől tart" ezért a Köztársasági Gárda alakulatai eddig nem is tehették be lábukat Bagdadba. Az amerikaiak légi fölénye és modernebb felszereltsége miatt azonban a sivatagban állomásozó csapatok gyakorlatilag esélytelenek.