Sára, Márió
2 °C
6 °C

Súlyzó az ablakból

2005.11.09. 17:18
A rendkívüli állapotra vonatkozó törvény életbe léptetése után enyhültek a franciaországi zavargások. Keddről szerdára virradó éjszaka 558 autót gyújtottak fel a lázadó fiatalok, a hatóságok 204 embert őrizetbe vettek. A közvélemény támogatja a kijárási tilalmat. Gyújtogatások voltak Portugáliában, Belgiumban és Németországban is.

A hatóságok szerint enyhülőben vannak a franciaországi külvárosi zavargások. Szerdára virradóra a francia országos rendőrparancsnokság hajnali 4 órakor kiadott adatai szerint 558 gépjárművet gyújtottak fel és 204 személyt vettek őrizetbe. Előző éjjel ugyanebben az időben már 814 jármű vált a lángok martalékává, 143 embert fogtak el és 4 rendőr is megsebesült.

A franciaországi események elemzése itt olvasható>>>

Az erőszakos cselekmények csendesülését erősítette meg Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter, aki kedden este Toulouse-ba látogatott. A déli város Reynerie kerületében kedden este összecsapások voltak a rendőrök és a fiatalok között.

Sarkozy szerdán a zavargások során letartóztatott külföldiek kiutasítását követelte a helyi prefektusoktól, tekintett nélkül arra, hogy van-e tartózkodási engedélyük. A zavargások során 120 külföldit vettek őrizetbe.

Rendkívüli állapot

Lyonban két orosz újságírót bántalmaztak a tüntetők, Bordeaux Bassens külvárosában pedig benzines palackokkal robbantottak fel egy autóbuszt, de az akcióban senki sem sérült meg. Nizzában egy 53 éves férfi szenvedett súlyos fejsérülést egy ablakból kidobott súlyzótól, állapota válságos.


Klikk a képre!

Zavargások voltak Németországban is: tizenegy gépkocsit gyújtottak fel szerdára virradóra Berlinben és Kölnben. A berlini rendőrségi szóvivő szerint túlságosan korai még azt állítani, hogy a gyújtogatók a franciaországi zavargásoktól kaptak ihletet. Belgiumban is folytatódtak a fiatalok akciói: nem sokkal éjfél előtt négy jármű Brüsszelben, kettő az észak-nyugati Gentben és négy az északi Antwerpenben égett ki.

Két gépkocsit gyújtottak fel szerdára virradó éjszaka Lisszabon elővárosában, a tettesek kilétét egyelőre homály fedi, közölte egy rendőrségi illetékes, aki nem lát összefüggést a helyi és a franciaországi gyújtogatások között. Az autók Amadorában lobbantak lángra, abban az elővárosban, ahol zömmel Afrikából bevándorolt családok laknak.

A francia kormány kedden elfogadta az 1955-ös, rendkívüli állapotra vonatkozó törvény életbe léptetését, amelynek értelmében kijárási tilalmat lehet bevezetni és bírói ellenőrzés nélkül jogosultak a hatóságok házkutatásokat végrehajtani. Kijárási tilalmat utoljára 1984-ben az új-kaledóniai zavargások idején vezettek be. Sarkozy Toulouse-ban úgy nyilatkozott, hogy a rendkívüli intézkedést "mértéktartóan, fenyegetéssel arányosan alkalmazzák" és nem kérdőjelezik meg az egyéni szabadságjogokat.

Amiens-ben éjfélkor lépett életbe az az intézkedés, amely este 22 órától másnap reggel 6 óráig kijárási tilalommal sújtja a 16 éven aluli, kíséret nélküli fiatalokat.

A közvélemény támogatja

A CSA közvélemény-kutató intézet felmérése szerint, amelyet a Le Parisien/Aujourd,hui en France című napilap szerdai száma közölt, a franciák 73 százaléka támogatja a kijárási tilalmat a rend helyreállítása érdekében.

A BBC adatai szerint a zavargások kezdete és november 8-a között egy ember halt meg, százhúsz rendőr és tűzoltó megsebesült, ezerötszáz embert letartóztattak, tizenhetet elítéltek. Keddig 5873 autót gyújtottak fel.