Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Bush is megünnepli március 15-öt

2006.03.15. 20:39
Két részre szakadtak a romániai magyarok március 15-én. A jobboldali magyar pártok hívei Székelyföldön közfelkiáltással követeltek autonómiát, az RMDSZ vezetői Kézdivásárhelyen tettek hitet az önrendelkezés mellett. A Kárpátalján a Fidesz EP-képviselője volt a központi ünnepség vendége, Washingtonban Bush elnök is megemlékezik a magyarok forradalmáról.

George W. Bush amerikai elnök is részt vesz az amerikai törvényhozás épületében megrendezendő március 15-i megemlékezésen. Az ünnepségen részt vesznek a törvényhozás vezetői, valamint Anthony Williams, Washington polgármestere is. Bush elnök a magyarok szabadságszeretete előtt tiszteleg a Kongresszus szoborcsarnokában, Kossuth Lajos szobra előtt.

Erdélyben a Székelyföldi Nemzeti Tanács szervezésében a tudósítások szerint mintegy tizennégyezren fejezték ki autonómiavágyukat, amikor közfelkiáltással elfogadták az SZNT kiáltványát. Bár a székelyudvarhelyi nagygyűlés előtt többen összecsapásoktól tartottak, a rendezvény végül békésen zajlott le.
Székely autonómia közfelkiáltással - helyszíni riport>>

Az SZNT nagygyűlése a jobboldali magyar szervezetekhez volt köthető, az RMDSZ külön ünnepelt. A kézdivásárhelyi megemlékezésen Markó Béla, az RMDSZ elnöke az erdélyi magyarok összefogásának fontosságát hangoztatta a közös célok elérése érdekében, majd hitet tett az autonómia ügye mellett. Erdély számos több más városában, köztük Aradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Csíkszeredán, Nagybányán, Temesváron, Brassóban, valamint a román fővárosban, Bukarestben is kulturális műsorokkal, koszorúzásokkal, felvonulásokkal emlékeztek a magyar forradalom évfordulójára.

A kárpátaljai magyarok a beregszászi és az ungvári Petőfi-szobornál tartott központi ünnepségeken emlékezett meg március 15-ikéről, s egy sor további rendezvénnyel ünnepelte a magyar nemzet szabadságküzdelmének 158. évfordulóját. A központi ünnepségeket az idén a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében tartották. Mindkét rendezvény ünnepi szónoka Gál Kinga, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség európai parlamenti képviselője volt. Ungváron elmondott beszédében a fogyás és a "szellemi felhigulás irányába ható folyamatok" elleni küzdelemről beszélt.

Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartottak Munkács határában, az 1848-49-es szabadságharc egyetlen kárpátaljai ütközete, a podheringi csata helyszínén álló emlékműnél és Nagyszőlősön a forradalom után kivégzett vértanú Perényi Zsigmond szobránál.