Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Szerdai összefoglaló: Szent háborút hirdettek a tálibok

2001.09.19. 09:19
Feltételekhez kötik Oszama bin Laden kiadatását a tálibok, miközben magas rangú vezetőjük szent háborút hirdetett az amerikaiak ellen. A megtorló katonai csapás elől afgánok ezrei próbálnak elmenekülni az országból. Most már egyre kevesebb az esély arra, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. A múlt heti támadás halálos áldozatainak számát közel hatezerre becsülik.
A tálib vezetés Oszama bin Laden szaúdi terroristavezér kiadatásának előfeltételéül azt szabta, hogy az Egyesült Államok elleni terrortámadással gyanúsított milliárdost semleges országban állítsák bíróság elé. Eközben a tálib rádióban egy magas rangú tálib vezető szent háborút hirdetett az Egyesült Államok ellen arra az esetre, ha az USA megtámadja Afganisztánt. Az Oszama bin Laden kiadatásáról, és az esetleges amerikai katonai csapásra adandó válaszról döntő afgán tanács, az uléma keddre tervezett ülését közben bizonytalan időre elhalasztották.

George W. Bush amerikai elnök közben aláírta azt a törvénycsomagot, amely 40 milliárd dollárt különít el a keddi New York-i és washingtoni terrortámadások következményeinek elhárítására. A törvényt szerdán fogadta el az amerikai kongresszus. Bush kézjegyével látta el azt a kongresszusi határozatot is, amely felhatalmazza az elnököt a katonai erő alkalmazására a terroristákkal és támogatóikkal szemben.

Afgánok ezrei menekülnek

Afganisztánban eközben több ezer ember hagyta el otthonát az amerikai légitámadásoktól tartva. Mivel Pakisztán lezárta Afganisztánnal közös határát, a menekültek a határ afganisztáni oldalán rekedtek. Az ENSZ jelentése szerint több mint négyezer ember kelt útra az elmúlt két napban, és várhatóan még legalább ennyien próbálják a következő napokban elhagyni a veszélyeztetett övezetet. A segélyszervezetek már készülnek a menekültáradatra: sátrakat, élelmiszert és orvosokat küldenek a határ körzetébe. A külföldiek már korábban elhagyták az országot.

Közel hatezer áldozattal számolnak

A szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokban 62 ország 5856 polgára vesztette életét - közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium. Ez az adat még nem tekinthető véglegesnek - tette hozzá Richard Boucher külügyi szóvivő. New Yorkban, a Világkereskedelmi Központ két tornyának romjai közül 201 holttestet emeltek ki eddig, s közülük 135-öt sikerült azonosítani. Az eltűntek száma 5422 fő; ez a szám tartalmazza annak a két repülőgépnek az utasait és személyzetét is (összesen 157 embert), amelyet a terroristák a két toronynak kormányoztak. Washingtonban a védelmi minisztérium adatai szerint 85 holttestet sikerült kiemelni a romok alól, de összesen 189 a halottak illetve eltűntek száma.

Már korábban meg akarták támadni a tálibokat?

Egy volt pakisztáni diplomata azt állította a BBC-nek, hogy az Egyesült Államok már a múlt keddi terrortámadások előtt tervezte, hogy megtámadja Afganisztánt. Niaz Naik, a volt pakisztáni külügyminiszter állítása szerint magas rangú amerikai tisztviselők július közepén Berlinben tájékoztatták, hogy október közepén kerülne sor a támadásra. Naik szerint az offenzíva célja az lett volna, hogy megbuktassa a tálib vezetést, és helyére egy mérsékelt afgán kormányt állítson. A kormány vezetője a volt afgán király, Zahír sah lett volna. Az offenzívát tadzsikisztáni bázisokról indították volna, és részt vettek volna benne üzbég csapatok is. Naik szerint a keddi öngyilkos merényletek csak megerősítették az amerikaiakat elhatározásukban, és ezért alighanem két-három héten belül megindul az invázió, akár átadják a tálibok Oszama bin Ladent, akár nem.

Bin Laden cinkosa Frankfurtban él?

Német lapértesülés szerint Oszama bin Laden körözött arab terrorista németországi agytrösztje egy libanoni származású frankfurti autókereskedő. A Die Welt szerdán megjelenő száma - közelebbről meg nem nevezett külföldi titkosszolgálatokra hivatkozva - azt írja, hogy a libanoni férfi tartja a kezében a Németországban tevékenykedő terrorcsoportok irányítását. Egyben gondoskodik a militáns fundamentalisták anyagi biztonságáról, amiben szerepet játszik egy Frankfurtban működő arab bank is. A német szövetségi ügyészség karlsruhei szóvivője a lapértesülés kapcsán nem volt hajlandó állást foglalni, a rendőrség pedig "erről a dologról még semmit sem hallott".

Iraki szál a nyomozásban

Iraki kormányzati szálra bukkantak a múlt keddi amerikai terrorcselekmények ügyében nyomozást folytató hatóságok. Mohamed Atta, a 19 géprabló egyike, aki kiképzett pilóta volt, és a New York-i Világkereskedelmi Központ épületébe csapódott gépek egyikének a fedélzetén tartózkodott, "valamikor tavaly, valamelyik európai városban találkozott egy iraki hírszerző tiszttel" - tudatták amerikai titkosszolgálati illetékesek. További részletek nem ismertek, de az értesülés alapján még nem állítható, hogy az iraki kormányzat részt vett volna a terrorcselekmények megszervezésében.

FBI: tűzoltóautókkal is támadhatnak a terroristák

Az FBI járműveik gondos őrizetére inti az amerikai tűzoltó-parancsnokságokat. Feltételezések szerint a tűzoltóautók - a repülőgépekhez hasonlóan - eltéríthetők, illetve elrabolhatók és guruló bombaként alkalmazhatók kormányépületek vagy laktanyák ellen. A Szövetségi Nyomozóiroda kéri a tűzoltókat, hogy azonnal jelentsék, ha eltűnik egy gépkocsijuk. Az FBI nem nyilatkozott ilyen irányú konkrét fenyegetésről, de egy illetékes szerint a mostani rendkívüli helyzetben minden információt továbbadnak, aminek a terrorfenyegetésekhez köze lehet.