Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Összefoglalónk: támadást ígér az Egyesült Államok

2001.09.21. 18:49
Az Egyesült Államok mozgósította haderejét, Bush elnök kongresszusi beszédében pedig már nem csupán Oszama bin Laden, hanem több terroristavezér feltétel nélküli kiadatását követelte. A tálib vezetés az iszlámra hivatkozva visszautasítja az amerikai ultimátumot. Eközben már 6800-ra nőtt a múlt heti terrortámadásokban meghaltak, illetve eltűntek száma.
Bizonyítékot követeltek és ismét elutasították az afganisztáni tálibok az Egyesült Államok Oszama bin Laden kiadatására vonatkozó ultimátumát. Pakisztáni nagykövetük közölte: "Az iszlám megsértésével érne fel, ha Amerikának kiszolgáltatnánk Oszamát, vagy ha őt kiutasítanánk Afganisztánból." A tálibok egyúttal szent háborút hirdettek az Egyesült Államok ellen, ha az megtámadja Afganisztánt.

Ari Fleischer fehér házi szóvivő szóvivő válaszában tömören közölte: "Ha terroristák bújtatnak, az elnök üzenete számukra egyszerű: győzelmet aratunk felettetek".

Bush elnök magyar idő szerint péntek hajnalban elhangzott kongresszusi beszédében azt követelte a táliboktól, hogy haladéktalanul és feltételek nélkül adja ki az al-Kaida nevű nemzetközi terrorszervezet vezetőit, elsősorban Oszama bin Ladent, illetve számolják fel az összes afgán területen működő terroristakiképző központot.

Bush kilátásba helyezte, hogy Amerika minden rendelkezésére álló eszközt - diplomáciát, hírszerzést, rendészetet, pénzügyi befolyást és "minden szükséges háborús fegyvert" - kész igénybe venni a terroristák ellen. Konkrét katonai akciót nem jelentett be, de felszólította a riadókészültségbe helyezett amerikai haderőt, hogy álljon készen a cselekvésre, az amerikai lakosságot pedig arra, hogy őrizze meg nyugalmát és határozottságát.

Bővebben: Bush emelte a tétet

Támadásra készen

A Pentagon által kiadott mozgósítási parancs nyomán az amerikai légierő és a szárazföldi egységek összpontosítják erőiket azokon a bázisokon, amelyekről George W. Bush döntése esetén elindulhat a "Végtelen Igazság" névre keresztelt terrorizmusellenes háborús csapás. Donald Rumsfeld védelmi miniszter kijelentette: az amerikai hadsereg nem kapott parancsot támadásra, az erőket azért összpontosítják a térségben, hogy "Bush elnök rendelkezésére álljanak". Az amerikai légierő tucatnyi harcigépe - B-52-es és B-1-es bombázók - már szerdán a Perzsa-öböl térségbe érkeztek. Ugyancsak csütörtökön amerikai és brit repülők iraki légelhárító ütegeket bombáztak.

Péntekre virradóra kifutott a japán Jokoszuka támaszpontról az amerikai Kitty Hawk repülőgép-hordozó. A csendes-óceáni VII. amerikai flotta repülőgép-hordozójának útirányát hivatalosan nem közölték, de a hajó feltételezhetően az Indiai-óceán és a Perzsa-öböl felé tart. A 81 ezer tonnás hajón 5500 ember és 70 repülőgép van.

Bővebben: Mozgósították az amerikai haderőt

Bush-bábukat égetnek Pakisztánban

Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánban iszlám szélsőségesek csütörtök óta tüntetéseken tiltakoznak az ellen, hogy kormányuk támogassa az Egyesült Államok esetleges ellencsapását Afganisztánra. Karacsi kikötővárosban mintegy háromezren, Pesavarban több százan tüntettek az utcákon. A tiltakozó megmozdulások résztvevői amerikai zászlókat és Bush amerikai elnököt jelképező bábúkat égettek. Ha kormányunk átengedi Amerikának a légteret vagy a szárazföldet, szent háborút indítunk a kormány ellen - fogadkozott az afgán határ közelében fekvő Pesavár tüntetőinek egyik vezetője.

Egyre többen az eltűntek listáján

A New York-i terrortámadásokban meghalt, illetve eltűnt emberek száma 6807 fő - jelentette be csütörtökön Rudolph Giuliani polgármester. A Világkereskedelmi Központ elleni támadás során eltűnt emberek száma 6333, vagyis mintegy kilencszázzal több az eddig feltételezettnél. Ezt a számot a hiányzó hozzátartozóikat kereső családok bejelentései alapján állapították meg a hatóságok. Eddig 170 áldozat személyazonosságát állapították meg, közülük 40 a rendőrség, illetve a tűzoltóság tagja volt. Múlt szerda óta a mentőosztagok nem tudtak senkit élve kimenteni, és a New York-i romeltakarítás irányítói immár gyakorlatilag kizártnak tartják, hogy további élőkre lehet bukkanni a romok mélyén.

Összefogás a tálib rendszer megdöntésére?

Az Egyesült Államok arra próbálja rávenni európai szövetségeseit, egyezzenek bele egy, az afganisztáni tálib rezsim megdöntését célzó katonai kampányba, és egy ENSZ-felügyelet alatti átmeneti kormányzat létrehozásába - adta hírül a The Guardian brit napilapra hivatkozva azt MTI. A lap birtokában lévő dokumentumokból kiderül, hogy az Egyesült Államok arra kérte szövetségeseit, fejtsék ki véleményüket "az ország felszabadítása után egy tálib kormányzat utáni Afganisztánról". A diplomáciai táviratváltásból kiviláglik: az amerikai kormány hajlik arra, hogy katonai erővel eltávolítsa a tálibokat a hatalomból, amiért menedéket nyújt Oszama bin Ladennek. A stratégia részeként visszatérhetne Zahir sah, az ország száműzetésben élő uralkodója.