Gerzson
-3 °C
2 °C

Összefoglalónk: az amerikaiak bizonyítékot ígérnek bin Laden ellen

2001.09.24. 10:52
Az amerikaiak azt állítják, hogy meggyőző bizonyítékaik vannak arról: Oszama bin Laden áll a terrortámadások hátterében. Eközben a tálibok azt állítják, hogy a szaudi milliárdos már elhagyta Afganisztánt. Tálib katonai jelentések szerint vasárnap immár a második amerikai felderítőgépet lőtték le Afganisztán térségében. Az amerikai közvélemény újabb terrortámadásoktól tart.
Bizonyítékaink vannak arra, hogy a szeptember 11-i terrortámadások mögött a szaudi születésű milliárdos Oszama bin Laden áll - jelentette ki Colin Powell külügyminiszter, aki ígéretet tett arra, hogy ezeket néhány napon belül nyilvánosságra is hozzák - adta hírül a BBC. Eközben a tálibok azt állítják, hogy a szaudi születésű milliárdos már elhagyta Afganisztánt. Orosz titkosszolgálati jelentések szerint azonban még mindig az országban tartózkodik.

Újabb felderítőgépet lőttek le a tálibok?

A tálibok állítása szerint a pilóta nélküli felderítőgépet légvédelmük vasárnap lőtte le az észak-afganisztáni Szamangán tartományban, ugyanabban a térségben, az üzbég és a tádzsik határvidék közelében, ahol szombaton már eltaláltak egy robotrepülőt. Abdul Hanan Himat, a tálibok ellenőrzése alatt álló Bahtar hírügynökség vezetője közölte: egyelőre nem tudják, hogy melyik országhoz tartozott a vasárnap lelőtt légi jármű. Az Egyesült Államok az első kémrepülőgép lelövése után elismerte: elvesztette egyik felderítőgépét, de azt nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a gépet lelőtték-e, mint azt a tálibok állítják.

A tálibellenes erők sikerei Afganisztánban

A tálibellenes Északi Szövetség katonai alakulatai az ország északi részében folytatták általános támadásukat, és megközelítették Mazari-Sarif városát. A szövetség hadműveleteit mind Oroszország, mind India támogatja. Az AP hírügynökségnek szerint az Északi Szövetség katonái megöltek 80 tálib fegyverest, és elfogtak mintegy 200 katonát. A tálibok szóvivője Kabulban megerősítette az üzbég hadvezérnek a harcok hevességéről szóló közlését, de azt állította, hogy az arcvonalon nem történt változás, az Északi Szövetség alakulatai nem tettek szert területi nyereségre.

A mohamedánok "nem ülnek ölbe tett kézzel"

Az iráni síita muzulmánok egy tekintélyes vezetője figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a mohamedánok "nem ülnek ölbe tett kézzel", ha fegyveres támadás ér egy muszlim országot. Makarem Sirazi ajatolláh elítélte nyilatkozatában az Afganisztán ellen készülő amerikai katonai támadást, és "ürügynek" minősítette a nemzetközi terrorizmus elleni harcra való hivatkozást.

Az amerikaiak újabb terrortámadásoktól tartanak

Az amerikaiak túlnyomó többsége újabb terrortámadásoktól tart - derült ki a Gallup Intézet által végzett felmérésből. Ennek eredménye alapján az amerikai polgárok kétharmada tartja könnyen lehetségesnek, hogy a közeli hetekben újabb terrorista merényletek célpontjává válik hazájuk. A megkérdezett több mint ezer személy 80 százaléka támogatta az Afganisztán ellen tervezett amerikai megtorló csapásokat, sőt háromnegyedük úgy vélekedett, hogy Irak ellen is fel kellene lépni katonai erővel - jelentette az AP.

Teljes készültségben a tádzsik hadsereg

A tádzsik hadsereget teljes harckészültségbe helyezték az Afganisztán körül kialakult feszültség miatt - jelentette be hétfőn az Afganisztánnal szomszédos közép-ázsiai ország fegyveres erőinek egy tábornoka. A tádzsik fővárosban, Dusanbéban állomásozó orosz határőregységeket és az ottani orosz gépesített lövészhadosztályt szintén harckészültségbe helyezték.