Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Összefoglalónk: hosszú háborút ígérnek az amerikaiak

2001.09.26. 09:07
A 'Tartós Szabadság' elnevezésű, várhatóan Afganisztán ellen irányuló hadművelet legalább öt évig eltarthat, és a világ aligha értesül majd a hadművelet megkezdéséről. Az amerikai közvélemény már felkészült a támadásra: 92 százalékuk támogatja a katonai csapást. A tálibok bosszúval fenyegettek minden államot, amely támogatja az amerikaiakat. Az ENSZ szerint humanitárius katasztrófa fenyegeti Afganisztánt.
A támadás hosszú lesz, nehéz és veszélyes, s várhatóan sok életet követel majd - jellemezte Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter az Afganisztán ellen tervezett támadást. Az önvédelmi háborúnak nyilvánított hadművelet most a "Tartós Szabadság" nevet viseli. Az akció akár öt évig is eltarthat, s a világ aligha értesül majd a hadművelet megkezdéséről - tette hozzá Rumsfeld.

Bővebben: Terrorellenes csapás vagy Kelet-Nyugat rangadó?

Vegyi és biológiai fegyverektől tartanak

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Gro Harlem Brundtland figyelmeztette a hét elején a világ kormányait, legyenek résen, mert fennáll a veszély, hogy terroristák vegyi vagy biológiai hatóanyagokkal támadásokat hajthatnak végre államok ellen. Fel kell készülnünk arra az eshetőségre is, hogy szándékosan megfertőzhetik az embereket biológiai hatóanyagokkal, vagy megmérgezhetik vegyi anyagokkal" - mondta Brundtland.

A tálibok bosszúval fenyegetnek

A tálib vezetés bosszúval fenyegetett meg minden országot, amelyik segédkezet nyújt az Afganisztán elleni amerikai hadjáratban. A tálibok állítólag 300 ezer embert mozgósítottak, de szakértők szerint a fanatikus rezsim legfeljebb 40-45 ezer katonának parancsol. Afganisztán fővárosának lakossága kedden visszatért otthonába, mert úgy gondolják, ha lesz is amerikai támadás, a lakónegyedeket megkímélik.

Bővebben:Magyarországra is vonatkozik a tálibok bosszúja

Offenzívára készül a tálibok ellenzéke

Kabul elleni offenzívára készülődik a tálibellenes Északi Szövetség, amely a tervek szerint a várható amerikai csapások után közvetlenül indítana rohamot az afgán főváros ellen. Egyes értesülések szerint az Északi Szövetség már befejezte a csapatösszevonásait az afgán fővárostól északra: 15 ezer fős ostromcsapatot szervezett Kabul elfoglalására. Az osztag elsősorban Ahmad Sah Maszud, az afgán fegyveres ellenzék nemrég meggyilkolt hadvezérének tapasztalt fegyvereseiből verbuválódott.

Bővebben: Feszült várakozás Afganisztánban

Az ENSZ menekültkatasztrófától fél

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára felszólította az Afganisztánnal szomszédos országokat, hogy nyissák meg határukat a menekültek előtt. "A nemzetközi közösségnek gyors és nagyvonalú segítséget kell küldeniük, hogy a menekültek ne váljanak elviselhetetlen teherré a szomszédos országok számára" - tette hozzá. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Irán továbbra is zárva tartja Afganisztánnal közös határát, de megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ha afgán menekültek nagy tömegben érkeznek a határhoz, akkor egy részüknek iráni területen viselje gondját. Ha amerikai katonai támadás éri Afganisztánt, akkor mintegy 300 ezer menekültre lehet számítani az iráni határnál. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) korábban bejelentette, hogy felújítja az Afganisztánba irányuló élelmiszersegélyeket.

Az amerikai közvélemény készen áll a háborúra

Az amerikai közvélemény készen áll a háborúra, még ha ez ezrek halálát jelenti is, ugyanakkor inkább várnának a katonai akcióval, amíg nem tisztázódik, hogy ki a felelős a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokért - derül ki a New York Times és a CBS által közösen végzett felmérésből. A megkérdezettek 92 százaléka támogatja a katonai válaszcsapást, 83 százalékuk még azokra az országokra is lesújtana, amelyek rejtegetik a terroristákat vagy támogatást adnak nekik. Az áldozatok vélhetően magas száma keveseket zavar: a válaszadók 72 százaléka még ennek fényében is támogatja a háborút.

Bővebben: Nőtt az amerikaiak harci kedve

Háborús aggodalmak és borongás Magyarországon