Szilárda
-4 °C
3 °C

Ellepték a sünök Putyin autópályáját

2003.09.26. 07:41
Sünhárító kerítést emelnek Moszkvában az úgynevezett elnöki autópálya egy szakaszán, a táplálékkereső éjszakai rovarevők az utóbbi időben ugyanis szabályszerűen ellepték az utat.
A Rublevo-Uszpenszkoje autópálya egyes és hetes kilométerszelvénye közötti, erdőn átvezető részén a szakértők szerint azért nőtt meg a sünforgalom, mert a térségben tucatszámra emelt hétvégi házak elzárták a kis tüskés állatok bejáratott útvonalait.

Az egyébként óvatos és csöndes rovarevők - amelyek egy-egy éjszaka akár több száz métert is barangolnak élelem után kutatva - így arra kényszerülnek, hogy átkeljenek a számukra veszélyes autópályán. A fokozottan ellenőrzött, félig titkosnak minősülő autóút - Vlagyimir Putyin elnök ezen utazik vidéki rezidenciájára - két oldalán, az említett szakaszon a hatóságok fél méter magas kerítést terveznek építeni.

Az 1980-as években az autópálya e szakasza mentén embermagasságú fémkerítést húztak a nagyobb testű vadon élő állatok távoltartására. Az arra utazókat táblák figyelmeztették a vadveszélyre. A kerítés nemcsak a vadvilág, hanem az ott közlekedő kiemelt fontosságú személyek védelmét is szolgálta.

Nem tudni, hogyan, de a kerítés ellenére 1992-ben például egy jávorszarvas ugrott a forgalom elé öt perccel azelőtt, hogy Borisz Jelcin akkori elnöki gépkocsikonvoja elhaladt az úton. Egy út szélére szorított Zaporozsec - a delegáció előtt az utat "megtisztító" rendőrkocsik a régi szovjet gyakorlat szerint akkor is az út két oldalára terelték a civil forgalmat - elütötte a szarvast. Az állatot csak az utolsó pillanatban tudták elvonszolni a nagy sebességgel haladó elnöki oszlop elől.

Mára azonban valamely oknál fogva a jávorszarvasokkal együtt a korábban szintén gyakran látott vaddisznók is megfogyatkoztak, helyüket az erdei sünök vették át. A rovarevőket állítólag tucatszámra tapossák agyon az éjszakai autósok. Nem ritkán lomha mozgású vakondokok és fürge cickányok is a kerekek alá kerülnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!