Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Pártkatonát jelölt legfelsőbb bírónak Bush

2005.07.20. 10:42
Konzervatív elveket valló, Bushék érdekeit eddig minden esetben kiszolgáló, kis tapasztalatú bírót jelölt az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság megürült helyére az amerikai elnök. A korábban az abortuszt legalizáló bírói határozat újratárgyalását indítványozó bírójelölt állítólag nem akar hozzányúlni a liberális szabályozáshoz, simulékony stílusa átsegítheti a kongresszusi meghallgatásokon is.

Egy konzervatív nézeteiről ismert, ötvenéves ügyvédet jelölt a mérsékelt Sandra Day O'Connor helyére az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságára George W. Bush, jelentette a CNN. John Roberts Jr. az idősebb Bush elnöksége idején a legfőbb ügyész helyettese volt, kevés bírói tapasztalata van.

Kevés a tapasztalata

A korábban ügyészként és védőügyvédként dolgozó Robertset 2003-ban nevezték ki a washingtoni szövetségi bíróság - a Legfelsőbb Bíróság után a második legbefolyásosabb bíróság - bírájának. Az elmúlt két évben valamennyi, a bíróság elé került esetben a Bush kormánya által képviselt álláspont mellé állt.

A demokrata-liberális oldalról máris bírálatok érték a bírójelöltet, mondván 1990-ben az idősebb Bush képviseletében az abortuszt legalizáló 1973-as LB-döntés megváltoztatása mellett érvelt. 2003-as kinevezése előtti meghallgatásán ezt azzal indokolta, hogy ügyfele érdekeit képviselte, személy szerint úgy tartja, hogy az abortuszt legalizáló Roe vs Wade LB-határozat "az ország érvényes törvénye, és semmi sem tud megakadályozni ennek feltétel nélküli érvényesítésében".

Marad az egyensúly

Bár Roberts egyértelműen Bush embere, ráadásul római katolikusként határozottan konzervatív nézeteket vall, az elemzők szerint kinevezése mégsem borítaná fel a bíróság jelenlegi egyensúlyát. David Garrow, a Legfelsőbb Bírósággal foglalkozó történész szerint Robertset semmiképpen nem lehet egy kalap alá venni a testület mélykonzervatív jobbszárnyával, Antonin Scaliával és Clarence Thomasszal, írja a Washington Post.

Ezt támasztja alá az is, hogy Roberts, zsebében a Harvardon szerzett friss jogi diplomájával 1980-81-ben a későbbi LB-elnök William H. Rehnquist bojtáraként dolgozott. Rehnquist ugyan a bíróság konzervatív szárnyához tartozik, de számos kérdésben mérsékeltebb Scaliánál és Thomasnál.

Simulékony pártkatona

Roberts jelölése most az amerikai törvényhozás elé kerül, ahol mindkét házban minősített, háromötödös többséget kell szereznie. Ehhez a demokraták szavazataira is szükség van. A mindkét házban kisebbségben lévő demokraták kemény, de igazságos meghallgatást ígértek Robertsnek. Patrick Leahy, a szenátusi jogi bizottság rangidős demokrata tagja szerint arról szó sem lehet, hogy egyszerűen csak rábólintsanak a jelölésre. "Senki sem kap életre szóló ingyenjegyet a Legfelsőbb Bíróságra" - nyilatkozta a CNN-nek.

Roberts mellett szólhat, hogy bár bíróként mindig és kizárólag Bushék érdekeit nézte, ismerői szerint "józan paraszti gondolkodású és konszenzuskereső". Ráadásul ügyvédként, illetve ügyészként harminckilenc esetet képviselt a Legfelsőbb Bíróságon, így jól ismeri az összes bírót is.