Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Belmagyar vita a 'Budapest formuláról'

2005.06.30. 00:26
Hibásnak tartja a magyar kormánynak a 2007-2013 közötti költségvetésekre vonatkozó, több európai döntéshozóhoz eljuttatott javaslatát Surján László (Fidesz-MPSZ) európai parlamenti (EP) képviselő Brüsszelben kiadott közleményében. A szocialista magyar EP-képviselők este tiltakozó nyilatkozatot adtak ki.
Surján László néppárti magyar EP-képviselő állítása szerint "a hároméves átmeneti költségvetés ötlete felháborította a parlamenti képviselők nagy részét". A közlemény szerint formula "csak a 2009 után életbe lépő új költségvetésben említi az új tagállamok felzárkóztatását. Eddig ezt a kérdést mindenki 2007-től tekintette kiemelt feladatnak." Surján László közeményében arra emlékeztet, hogy "a kohéziós támogatásra jogosultaknak az az érdeke, hogy 2005-ben megszülessen a megállapodás. Ha ez 2006-ra húzódik, az új programok nem indulhatnak meg 2007 januárjában. Ez milliárdokban kifejezhető veszteséget okoz hazánknak." "A veszteség fő forrása a késés. Hároméves megállapodást sem könnyebb létrehozni, mint öt- vagy hétéveset." A képviselő szerint a "javaslat a szakmaiság minden elemét nélkülözi, árulkodó jel, hogy sem bejelentésében, sem az azóta való propagálásában a kormány illetékes minisztere nem vesz részt". Kifogásolja Surján László azt is, hogy "a Budapest formula meg sem említi az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott kompromisszumos javaslatát, és úgy fogalmaz, mintha a döntés egyedül a tanács kezében lenne. A parlament döntött arról, nem utolsó sorban a magyar szocialista európai képviselők véleményére tekintettel, hogy a ciklus hét évre szóljon."

Érdeklődve olvassák Az MSZP EP-képviselőit felháborította Surján László véleménye a Budapest formuláról. A képviselők "megütközéssel és felháborodással fogadták" Surján Lászlónak (Fidesz-MPSZ) "a szakmaiság minden elemét nélkülöző és a magyar kormányt lejáratni kívánó nyilatkozatát, amely a magyar kormányfő Budapest kompromisszum néven ismertté vált EU-költségvetési kezdeményezését állítja be hamis színben" - áll abban a nyilatkozatban, amelyet Brüsszelben tettek közzé szerda este. "Gyurcsány Ferencnek az Európai Szocialisták Párja múlt pénteki ülésén tett kezdeményezése Európa-szerte nagy érdeklődést és elismerést váltott ki. Surján László szerint a javaslat felháborította a parlamenti képviselők nagy részét. Mi, az Európai Parlamentben dolgozó szocialista képviselők ezt egyértelműen cáfoljuk, sőt, bátran állítjuk, hogy a kérdéssel foglalkozó európai parlamenti képviselők nagy figyelemmel és érdeklődéssel tanulmányozzák a magyar kezdeményezést" - jelezte az MSZP-delegáció.