Ágnes
-1 °C
2 °C

Bush hirtelen Irakba látogatott

2006.06.13. 15:50
George W. Bush amerikai elnök kedden váratlanul Bagdadba érkezett, ahol Nuri al-Malikivel egyeztet az iraki helyzetről és az amerikaiak szerepéről. Néhány órával ezelőtt Bush még Camp Davidben volt, és videokonferencián tárgyalt iraki kollégájával.

Váratlanul Bagdadba érkezett George W. Bush amerikai elnök, jelentette kedden az al-Irakíja iraki közszolgálati televízió. A Fehér Ház szerint várhatóan több mint öt órán keresztül tartózkodik majd az iraki fővárosban, találkozik a miniszterelnökkel, és beszédet mond amerikai katonák előtt.

A Nuri al-Maliki iraki miniszterelnökkel tervezett találkozó témája az újonnan megalakult iraki kormány támogatása és az Egyesült Államok politikája az iraki háborúval kapcsolatban. A keddi találkozón várhatóan megvitatják a következő szükséges lépést a több éve húzódó problémák rendezésére.

Az AP hírügynökség szerint Bush látogatása a lázongó Bagdadba drámai fordulat, hiszen alig egy héttel ezelőtt ölték meg Abu Muszab az-Zarkavit, az al-Kaida iraki szárnyának vezérét, és emiatt a helyzet egyáltalán nem nevezhető nyugodtnak.

A két államférfi a szigorúan őrzött zöld zóna területén, Szaddam Huszein egy régi palotájában találkozik, ami jelenleg az Egyesült Államok nagykövetségeként üzemel. Érdekesség, hogy még Maliki is csak 5 perccel Bush érkezése előtt értesült az eseményről. Biztonsági okokból csak az elnök közvetlen környezete és néhány újságíró tudhatott előre a meglepetésről.