Megadta magát a Bászrát védő hadosztály

2003.03.22. 04:23
Egy teljes iraki hadosztály megadta magát pénteken Dél-Irakban a szövetségeseknek. A katonák a stratégiailag kulcsfontosságú Bászra városát védték. Az 51. hadosztály megadásával elhárult a legfőbb akadály a Dél-Irakot megszálló amerikai és brit csapatok előtt.
A 8 ezer katonát számláló 51. gyalogsági hadosztály parancsnoka és helyettese kapitulált a Bászra felé közeledő brit csapatok előtt - közölte pénteken a Pentagonra hivatkozva a BBC. A katonák megviseltnek és éhesnek tűntek, a hadosztály egy része dezertált. A The New York Times internetes honlapja azt írja: a hadosztály - mire megadta magát - jószerével "elolvadt".

A gépesített hadosztálynak mintegy 200 harckocsija volt és az iraki hadsereg egyik legjobban felszerelt és kiképzett alakulatának számított, amely Bászra városát védte a Tigris és az Eufrátesz folyót egyesítő Satt-el-Arab vízi út mentén, és sakkban tartotta a szunnita bagdadi kormánnyal szemben lázongó dél-iraki síita lakosságot.

Az 51. hadosztály megadásával elhárult a legfőbb akadály a Dél-Irakot megszálló amerikai és brit csapatok előtt. A The New York Times hangsúlyozza, hogy az iraki elitkatonaság, a Köztársasági Gárda sokkal elszántabb a harcra, mint a reguláris erők. A péntek esti légicsapások éppen a Köztársasági Gárda Bagdad környéki állásai ellen irányultak.

Megindult a valódi támadás

A Pentagon tisztségviselői szerint a pénteken megkezdődött elsöprő erejű légi hadjárat első 24 órájában 1500 bombát és manőverező robotrepülőgépet vetnek be iraki célpontok ellen. A CNN értesülése szerint légicsapásokat mérnek Bagdadra, az észak-iraki Moszulra és Kirkukra, valamint a Bagdadtól nem messze fekvő Tikritre is, amely Szaddám Huszein iraki elnök szülővárosára és hatalmának egyik bázisa.

A légierő kizárólag műholdvezérlésű bombákat használ, köztük egy új, mintegy 910 kilogrammos (2000 fontos) bombát. Ezt eleve városi környezetben való, minél kevesebb "járulékos kárral" járó bevetésre tervezték.

A Tomahawk manőverező robotrepülőgépeket a Perzsa-öbölben és a Vörös-tengeren állomásozó repülőgép-hordozók kötelékeinek a hadihajóiról indítják, valamint két tengeralattjáróról, a Columbiáról és a Montpellier-rol.  • Tippek
  • Biztosítás